"Із травня дітям-інвалідам та інвалідам з дитинства платитимуть більше"

6 травня 2016

Із травня інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам підвищено розмір державної соціальної допомоги. За повідомленням Мінсоцполітики, Законом «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» така допомога коштом Держбюджету встановлюється  у відсотках від прожиткового мінімуму.

Інвалідам з дитинства, які мають одночасно право на державну соцдопомогу відповідно до цього Закону, на пенсію та на держдопомогу згідно із Законом «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначається за вибором інвалідів один із видів допомоги або пенсія. Якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соцдопомогу відповідно до цього Закону, ці виплати призначаються одночасно.

Державна соцдопомога призначається на весь час інвалідності, встановленої МСЕК, і виплачується органами соцзахисту з дня звернення за її призначенням.

Держдопомога інвалідам з дитинства І групи підгрупи А та Б становить 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Надбавка особам, що доглядають за інвалідом з дитинства І групи підгрупи А, встановлюється в розмірі 75% такого самого прожиткового мінімуму, за інвалідом з дитинства І групи підгрупи Б або без встановленої підгрупи — в розмірі 50% такого прожиткового мінімуму.

Одиноким інвалідам з дитинства ІI та III груп, які за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду, передбачено надбавку на догляд за ними до держдопомоги — 15% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Держдопомога на дітей-інвалідів віком до 18 років становить 70% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Держдопомога на дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з катастрофою на ЧАЕС, збільшується на 50%. Може бути призначена і надбавка на догляд.

 

ОФІЦІЙНО

Із 1 травня розміри держдопомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам з урахуванням норм постанови Кабміну від 26.03.08 № 265 становлять:

♦ для інвалідів з дитинства І групи підгрупи А — 2322 грн;

♦ для інвалідів з дитинства І групи підгрупи Б  — 1695 грн;

♦ для інвалідів з дитинства ІІ групи  — 1130 грн;

♦ для інвалідів з дитинства ІІІ групи  — 1130 грн;

♦ для інвалідів з дитинства ІІ групи з надбавкою на догляд  —  1130 грн;

♦ для інвалідів з дитинства ІІІ групи з надбавкою на догляд  —  1130 грн;

♦ для дітей-інвалідів (без надбавки на догляд)  —  1130 грн;

♦ для дітей-інвалідів підгрупи А до 6 років з надбавкою на догляд — 2019 грн;

♦ для дітей-інвалідів до 6 років з надбавкою на догляд  — 1405 грн;

♦ для дітей-інвалідів підгрупи А від 6 до 18 років з надбавкою на догляд — 2322 грн;

♦ для дітей-інвалідів від 6 до 18 років з надбавкою на догляд — 1556,5 грн;

♦ для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, від 0 до 18 років  — 1186,5 грн;

♦ для дітей-інвалідів підгрупи А, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, до 6 років з надбавкою на догляд  — 2 414,5 грн;

♦ для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, до 6 років з надбавкою на догляд  — 1800,5 грн;

♦ для дітей-інвалідів підгрупи А, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, від 6 до 18 років з надбавкою на догляд — 2717,5 грн;

♦ для дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, від 6 до 18 років з надбавкою на догляд — 1952 грн. 

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua