"Із варяг у греки "

Микола ПУГОВИЦЯ
10 листопада 2012

СПІВПРАЦЯ

Україна, Білорусь і Росія візьмуться за оздоровлення Дніпра і розробку транскордонного туристичного маршруту

Микола ПУГОВИЦЯ
для «Урядового кур’єра»
Київ—Могильов—Гомель—Київ

У білоруському агромістечку Олександрія Могильовської області пройшло засідання Асоціації торгово-промислових палат (ТПП) Придніпров’я.

— Між країнами вже діє чимало спільних проектів у різних галузях економіки та екології, — розповідає президент Херсонської ТПП Вікторія Остроумова, яка головувала в асоціації рік. — Вони покликані поліпшити екологію, сприяти розвитку туризму, енергоефективності. А також поглиблювати культурну і соціальну співпрацю між придніпровськими регіонами України, Росії та Білорусі. Крім того, ці проекти мають важливе соціальне значення, бо сприяють розвитку малого та середнього бізнесу, просуванню інвестідей, взаємодії бізнесу й науки.

 Відродження заплавних водойм Нижнього Дніпра — одне з питань, яке турбувало громадськість і врешті-решт переросло у програму. За словами  координатора оргкомітету щорічного Міжнародного екофоруму «Чисте місто. Чиста ріка. Чиста планета» Ольги Дюдяєвої, програма має запобігти заболочуванню заплавних водойм, сприяти відновленню рослинного і тваринного розмаїття плавневої системи з поетапним підключенням відродженої дельти до господарської діяльності регіону і вирішити чимало складних екопитань. Очікується, що досвід із Дніпром використають у водоохоронній діяльності в заплавних водоймах Славутича.

Керівники ТПП Росії і Булорусі Сергій Катирін і Михайло Мятліков схвалили ініціативу з активізації діяльності торгово-промислових палат у сфері екології й енергоефективності. Натомість керівник української палати Сергій Скрипченко наголосив на великому значенні взаємодії членів асоціації як об’єднання представників трьох слов’янських держав.

Ще одне питання на порядку денному — туризм. Голова департаменту туризму Мінспорту Білорусі Вадим Кармазін запропонував створити міжнародний транскордонний маршрут «Із варяг у греки». Ініціативу швидко підхопили інші учасники, які вважають, що маршрут подорожі Дніпром може стати досить популярним з огляду на чималу кількість тут історичних пам’яток і мальовничих місць для відпочинку.

Цього року білоруси планують підготувати технологічні карти водного маршруту річкою. Наступний крок — робота малого і середнього бізнесу, розвиток рекреаційної інфраструктури та просування турпродукту на ринку. Іншими словами, можливим видається створення транскордонного кластера. Серйозну допомогу тут може надати Асоціація ТПП Придніпров’я. Наостанок зауважимо, що в Білорусі набуто неабиякого досвіду екологічного оздоровлення басейну Дніпра — про  нього «УК» розповість окремо.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua