"Ізраїль і Палестина: у кожного своя правда"

Ганна РОМАШКО
4 грудня 2012

ВИМІР АДЕКВАТНОСТІ

Незгоду з рішенням  ООН уряд Біньяміна Нетаньяху підкріпив блокуванням податків для автономії

За день після історичного голосування у Нью-Йорку, яким Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй підвищила статус Палестинської автономії до держави-спостерігача,  ізраїльська влада оголосила, що заморожує перерахування їй податкових надходжень на суму майже 100 млн доларів. За словами чиновників з ізраїльського міністерства фінансів, влада Палестини заборгувала Ізраїльській електричній корпорації приблизно 200 млн доларів, і податкові кошти, призначені регіону, підуть на погашення цього боргу.

Реакція палестинського керівництва не забарилася:  один із керівників автономії Ясир Абеба Раббо звинуватив Ізраїль у піратстві й викраденні. Річ у тім, що Палестинська національна адміністрація серйозно залежить від податкових відрахувань з Ізраїлю: із цих коштів зокрема  виплачують зарплати цивільним службовцям.

Ізраїль уже вдавався до «заморожування» податкових виплат. Зокрема це сталося тоді, коли ЮНЕСКО в жовтні 2011 року прийняло до свого складу Палестину на правах повноправного члена.

Не надто новий і другий вияв ізраїльського протесту проти посилення Палестини. Йдеться про поселення ізраїльських громадян на  окупованих територіях.

Від моменту окупації Східного Єрусалима і Західного берега річки Йордан на захоплених територіях було побудовано понад  100 поселень, в яких проживає майже  500 тисяч ізраїльтян. Днями ізраїльська влада затвердила плани додаткового будівництва житла для 3000 сімей. Продовжити будівництво закликав особисто прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. 

Згідно з міжнародним законодавством, ці поселення вважаються зведеними незаконно, однак Ізраїль заперечує такі твердження.

Плани Ізраїлю побудувати нові поселення у стратегічно важливому окупованому регіоні поблизу Східного Єрусалима завдадуть фактично фатального удару по спробах встановити мир на Близькому Сході, застерігає генеральний секретар ООН Пан Гі Мун. За його словами, мирне врегулювання конфлікту шляхом створення двох держав стане майже неможливим, а палестинці у Східному Єрусалимі виявляться повністю відрізаними від решти Західного берега. Тому будь-які плани забудови так званої зони Е1, розташованої між Єрусалимом і поселенням Маале-Адумім, слід анулювати.

Проти планів будівництва в зоні Е1 категорично виступають палестинці, які наполягають на тому, що це стане на заваді створенню цілісної палестинської держави. Голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас закликав згорнути будівництво і відновити мирні переговори, повідомляє Бі-Бі-Сі. У неділю, повернувшись із Нью-Йорка, він звернувся до тисяч палестинців, які зібралися його зустрічати, зі словами: «Тепер у нас є своя держава».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua