"Ізраїльські вчені знайшли жіночі «гени молодості» "

11 квiтня 2012

ВАГІТНІСТЬ ПІСЛЯ 45-ЖІНОЧЕ ДОВГОЛІТТЯ. Ізраїльська медична статистика показує, що смертність серед жінок найнижча тоді, коли у більш зрілому віці вони перебували у стані вагіності. Це навело дослідників з Єврейського університету та єрусалимської клініки «Хадаса Ейн-Керем» на думку, що така закономірність може стати в нагоді у вивченні механізмів старіння і способів боротьби з ним.

Зокрема, з'ясувалося, що генетичний набір жінок, що завагітніли природним шляхом у віці старше 45 років, і матерів, які останній раз народили до 30 років, розрізняється на 60 генів. Сім з цих генів пов'язані з темою основного дослідження і відповідають за тривалість життя організму, причому чотри гени (BCL2L1, SPIN2, SERPINB і IGF1R) перешкоджають його старінню. Імовірно, ці гени активізуються у жінки, яка завагітніла після 45 років, щоб допомогти їй виносити і народити дитину, тоді як молодим матерям така допомога не потрібна.

Крім спостереження над породіллями, проводилися досліди і на мишах. З'ясувалося, що дорослі завагітні самки мають на 10 відсотків менший рівень смертності, ніж молоді «матусі», крім того, у них швидше відновлюється пошкоджена печінка.

На думку вчених, проведена робота відкриває нові перспективи у дослідженні способів уповільнення старіння і навіть природного омолодження. До того ж, це допоможе «вирахувати» фертильні можливості жінок, які хочуть народити «пізню» дитину.

© ИТАР-ТАСС.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua