"Кабінет Міністрів дозволить фермерам створювати кооперативні елеватори"

25 липня 2012

УРЯДОВІ РІШЕННЯ. Уряд хоче надати можливість фермерам створювати кооперативні елеватори. Бо сьогодні багато зерна зберігається на несертифікованих складах.

Про це під час брифінгу у Кабміні сказав голова Мінагрополітики Микола Присяжнюк, повідомляє Gazeta ua.

«Уряд буде стимулювати будівництво таких елеваторів. В Україні вже працює 629 сертифікованих елеваторів загальною ємністю зберігання 28 мільйонів тон зерна. Завантаженість зернових складів на сьогодні близько 25%. Врожай пізніх зернових культур - кукурудзи та круп'яних (гречка, просо та інші), значною мірою буде залежати від подальших умов їх розвитку та збирання», - наголосив чиновник.

За словами мыныстра, цього року була скасована обовязкова щорічна сертифікація елеваторів.

«Вони будуть сертифікуватися тільки при введенні в експлуатацію, чи переході до іншого хазяїна. За останній рік було введено низку сучасних високоефективних підприємств із загальною ємністю зберігання 647,5 тисяч тон зерна», - повідомив він.

За словами міністра, виробництво зерна є одним із пріоритетних напрямків розвитку агросектору.

«Зростаючий попит на внутрішньому і зовнішньому ринках створюють передумови збільшення виробництва зерна у найближчі 5-7 років до 80 мільйонів тон. У таких умовах розвиток зернової інфраструктури, а саме: будівництво елеваторів, логістики, портових перевалок, дасть можливість забезпечити зберігання та постачання зерна як для внутрішньодержавних потреб, так і на експорт», - зазначив він.

Також Микола Присяжнюк додав, що сьогодні експортний потік українського зерна переорієнтовується в бік моря.

«Збільшується обсяг послуг українських портів, щодо транзиту зерна», - підсумував міністр.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua