"Кабінет Міністрів України пропонує внести зміни до Податкового кодексу"

7 листопада 2012

УРЯДОВІ РІШЕННЯ. Кабінет Міністрів України на своєму засіданні 5 листопада схвалив проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», який стосується ставок акцизного податку на речовини, що використовуються як компоненти моторних палив.

Законопроект був розроблений Міненерговугілля з метою унеможливлення виробництва деякими суб'єктами господарювання контрафактних моторних палив з додаванням бензолу сирого кам’яновугільного та метанолу технічного (метилового спирту), та з метою збільшення надходжень до державного бюджету.

Пропонується включити до підакцизних товарів бензол сирий кам'яновугільний та метанол технічний (метиловий спирт).

Прийняття зазначеного законопроекту дозволить встановити державний контроль за реалізацією бензолу сирого кам'яновугільного і метанолу, зупинити діяльність з виробництва контрафактних моторних палив з додаванням бензолу і метанолу та призведе до збільшення надходжень до державного бюджету.

Слід зазначити, що за даними статистики, впродовж 2011 року на території України було вироблено орієнтовно 160 тис. тонн бензолу сирого кам’яновугільного. При цьому лише близько 34 тис. тонн бензолу спрямовано на отримання продуктів органічного синтезу (хімічна промисловість).

Таким чином, майже 125 тис. тонн бензолу було спрямовано, у тому числі, на виробництво контрафактних моторних палив. Зауважимо, що концентрація бензолу вища, ніж це передбачено державними стандартами на моторні палива, призводить до значного збільшення забруднення навколишнього середовища при роботі двигунів внутрішнього згоряння та несе загрозу для здоров'я та життя людей.

Також деякими суб'єктами господарювання при виробництві контрафактних моторних палив в якості компонента використовується метанол технічний (метиловий спирт), який є дуже отруйною речовиною. Висока концентрація метанолу технічного в моторних паливах призводить до забруднення навколишнього середовища та несе загрозу для здоров'я та життя людей.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua