"Калічать юних не лише на дорогах"

Микола ПЕТРУШЕНКО
20 вересня 2012

ТРИВОГА. Є статистика, яка потребує не обговорення, а вжиття невідкладних заходів. Як владних структур, так і кожного громадянина. Володіти нею мають не лише управлінці і медичні працівники. Зібрані дані мають кричати з усіх усюд, звертаючись до дорослих і малих, аби хоча б зупинити їх зростання. Про це йшлося на засіданні «круглого столу», присвяченого проблемі дитячого травматизму і його профілактики в столиці. Така актуальність обумовлена загостренням ситуації.

— Лише минулої доби,  — сказала перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я Валентина Залеська, — з балконів випало двоє дітей, які загинули…

Подібне стається дуже часто. Звичайно, перерахувати всі трагічні випадки неможливо. Але кожний — біда не лише потерпілої дитини, а й усієї родини. Винні в цьому, наголошували учасники зустрічі, ми всі разом —батьки, діти, водії. Їхня необережність, халатність, безпечність спричинила за шість місяців цього року 6330 виїздів бригад швидкої медичної допомоги до дітей  з приводу травм та нещасних випадків. Це на 128 більше, ніж у першому півріччі 2011 року.

Захистити дітей  —  справа дорослих.Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

За звітний період 2012-го питома вага дитячого травматизму в загальній структурі травматизму становить 18,4%. На першому місці, як і в минулі роки, — побутові травми, які становлять 3984 випадки (63,0%) в загальній структурі всіх травм у дітей. Порівняно з минулими роками збільшилася кількість вуличних травм.

На третьому місці — спортивні травми.

Чільне місце посідає дитячий кримінальний та дорожньо-транспортний травматизм. Викликає особливе занепокоєння зростання випадків наїзду на дітей, батьків із дітьми (в тому числі з дитячими візочками) на пішохідних переходах. Стурбованість викликає і травматизм підлітків у стані алкогольного та наркотичного сп’яніння. Такі пацієнти часто з ножами кидаються на працівників травмпунктів.

Щоб зупинити небезпеку, кажуть медики, слід більше уваги приділяти профілактичній роботі. Батьки не повинні самоусуватися від контролю за дітьми. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua