"«Калинові гуляння» на Пирятинщині"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
19 червня 2012

ТРАДИЦІЇ. Народнопісенне свято стало лабораторією міжнародної конференції з неформальної мистецької освіти майбутніх учителів.

В селі Грабарівка Пирятинського району на Полтавщині вже вдев’яте поспіль відбулося народнопісенне свято — «Калинові гуляння». Його засновником і натхненником є уродженець цього краю — професор педуніверситету ім. В. Г. Короленка, художній керівник українського народного хору «Калина» Григорій Левченко.

За час існування фестивалю його учасниками стали десятки фольклорних колективів і танцювальних ансамблів, співаків-аматорів. Серед них постійні учасники свята — народний самодіяльний фольклорний колектив «Горлиця» Давидівського сільського БК, народний самодіяльний фольклорно-етнографічний колектив «Древо» з Крячківки, колективи із сусідніх Сасинівки, Прихідьків тощо.

Мають «Калинові гуляння» і свою, тільки їм притаманну особливість: перш ніж дарувати пісні землякам, маестро відвідує свою рідну хату, аби поклонитися батьковому порогу, подарувати рідній оселі сердечну пісню у виконанні своїх вихованців. На подвір’ї Григорія Левченка хлібом-сіллю і щемною піснею зустрічають односельці.

Багато пісень почула батьківська хата за час існування фестивалю. Цьогоріч співали «Думи мої…» на слова Тараса Шевченка, повідомила педагог, учасниця хору «Калина» Вікторія Гайдамака. А ще «Калинові гуляння» стали цього року творчою лабораторією для учасників міжнародної науково-практичної конференції «Неформальна мистецька освіта в системі підготовки майбутнього вчителя», у роботі якої взяли участь науковці з України, Росії, Польщі, Швеції, Канади та США. Виступ самодіяльних народних колективів став яскравим свідченням великої ролі неформальної мистецької освіти у справі збереження та популяризації народної культури, естетичного розвитку підростаючого покоління, формування високої духовності нації.

Як годиться, не обійшлося на фестивалі й без пригощання гостей та учасників смачною козацькою кашею й варениками. Малеча в цей час розважалася на атракціонах. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua