"Каневом пройде «Шлях Кобзаря»"

Владислав КИРЕЙ
9 лютого 2013

ЮВІЛЕЙ

Триває підготовка до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка

Серед цілого комплексу ювілейних заходів — культурно-мистецьких, наукових, освітніх, будівельних, які здійснюють на всеукраїнському рівні, чимало вже зроблено й у самому Шевченковому краї. Завершено ремонтні роботи в будівлі музею Тараса Шевченка у Каневі та відкрито оновлені експозиції, впорядковано верхній та нижній парки заповідника, реконструйовано малі архітектурні форми. Відреставровано могилу та пам’ятник Кобзаря, укріплено схили Тарасової гори, підведено газопровід до об’єктів заповідника, за кошти інвестора здійснено реконструкцію павільйону причалу на Дніпрі. Оновлено фасади будівлі відділу «Народне декоративне мистецтво Канівщини» і виготовлено проектно-кошторисну документацію для реконструкції будівлі відділу «Літературна Канівщина».

З канівського Успенського собору пішов в останню путь Тарас Шевченко, звідси до
Тарасової гори проляже і запроектована алея пам’яті.
Фото автора

В області видано чимало книжок із шевченкознавства, з історії Тарасової гори. Проведено збір експонатів, які поповнили експозицію та фондову колекцію заповідника.

Будівництво об’єктів і впорядкування місць, пов’язаних з іменем Кoбзаря, вимагає постійних бюджетних надходжень. Однак непокоїть доля довгобуду — Шевченківського культурного центру (міського будинку культури). Його зведення розпочалося ще у 1985 році. Нині, за словами першого заступника міського голови Ігоря Ренькаса, для завершення робіт разом із благоустроєм території потрібно 89 мільйонів гривень. Щороку з міської скарбниці витрачають чимало коштів на утримання об’єкта. А от позапланове державне фінансування затримується. До того ж нині чинна тендерна політика може забезпечити початок робіт лише у вересні — жовтні.

До ювілею у Каневі планують створити архітектурно-історичний комплекс «Шлях Кобзаря». Міська влада сподівається, що до втілення проекту долучаться меценати — українські й закордонні. Про підготовку до ювілею йтиметься і на засіданні Асоціації міст України, яке має відбутися в місті у кінці лютого — на початку березня. Кожному місту канівці запропонують узяти участь у створенні алеї слави, що протягнеться від Успенського собору до Тарасової гори.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua