"Кінець лугансько-львівського тандему"

Олена ОСОБОВА
23 листопада 2012

КОНТРАБАНДА. У Луганській області СБУ припинила функціонування каналу контрабандного вивозу цінностей із Польщі в Україну, який організували жителі Львівської та Луганської областей.

Контрабандний тандем мав намір незаконно ввезти в Україну колекцію з 156 монет. Її вартість — понад десять тисяч євро. Як повідомляє співробітник прес-служби Управління СБУ в Луганській області Марина Акулова, протизаконна схема діяльності зловмисників складалася з кількох етапів: організатор, 44-річний луганчанин скуповував на закордонних аукціонах предмети нумізматики й фалеристики, після чого його спільник, 32-річний житель Львівської області на власному автомобілі переправляв придбані цінності на територію України із приховуванням від митного контролю. У подальшому ці предмети реалізовували як українським колекціонерам, так і іноземним, яким їх переправляли шляхом прихованого розміщення в поштових відправленнях.

Однак під час проходження митного контролю в пункті пропуску «Шегині» митного поста «Мостиська» Львівської митниці один із зловмисників був затриманий співробітниками СБУ. У його особистих речах оперативники виявили колекцію із 156 старовинних монет, яку львів’янин мав намір незаконно ввезти на українську територію.

Згідно з висновками експерта Харківського науково-дослідного інституту судової експертизи, монети виготовлені з дорогоцінних металів — золота та срібла, 29 із них датовані ХІ століттям і є культурними цінностями, що мають історичне і наукове значення.

За даними митних органів, за останні роки ввіз предметів культури помітно збільшився. Антикварні вироби і предмети колекціонування, куплені в Європі, у нас можна продати в кілька разів дорожче. Особливо прибутковою ця справа стає, якщо везти товар через кордон контрабандою, не оплачуючи 44% мита.

За контрабанду культурних цінностей Службою безпеки України стосовно «лугансько-львівського тандему» контрабандистів порушено кримінальну справу. За цей злочин правопорушників чекає покарання у вигляді позбавлення волі строком від п’яти до дванадцяти років із конфіскацією предметів контрабанди та з конфіскацією майна. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua