"Кінопроекти отримали державну підтримку"

Наталя ЛІЩИНСЬКА
3 вересня 2011

ПІДСУМКИ. Завершився конкурс фільмів, які отримають державне фінансування в рамках Програми виробництва та розповсюдження фільмів на 2011-2012 роки. За словами голови Державного агентства України з питань кіно Катерини Копилової, вперше таке змагання проводилося відкрито і прозоро, було організоване за принципами, які демонструє європейська практика. Йдеться про те, що оцінювався не тільки сценарій фільму, як це було раніше, а кінопроект у сукупності, в тому числі його маркетингова стратегія.

Очільниця держагентства також звернула увагу на те, що зміни у форматі проведення конкурсу викликані новими завданнями, які держава ставить нині перед вітчизняним кінематографом. Так, відбиралися кращі режисерські дебюти, фільми соціальної тематики, які матимуть високий глядацький інтерес, а також кращі кінотвори спільного виробництва – це підвищить конкурентоспроможність вітчизняного продукту та дасть змогу українським фільмам вийти на міжнародні ринки.

І все-таки головним для журі став ретельний відбір дебютних стрічок, адже саме державна фінансова підтримка дасть поштовх до формування нового покоління українських кінематографістів, допоможе талановитій молоді заявити про себе. Поки що це зможуть зробити 11 режисерів.

Загалом на конкурс надійшло 113 робіт. Експертна комісія, до складу якої увійшли, зокрема, Роман Балаян, Олег Фіалко, Сергій Борденюк, Володимир Войтенко, Анатолій Матешко, Андрій Халпахчі, зупинила свій вибір на 37-ми. Серед них найбільше повнометражних – 16, короткий метр представлений сімома. Припали до душі членам журі й 9 документальних фільмів, а також 5 анімаційних. До числа переможців увійшли 8 проектів спільного виробництва.

За словами члена журі кінорежисера Олега Фіалка, «мінімум 75% відібраних фільмів мають українських авторів, українську тематику, українське мовлення».

Катерина Копилова висловила впевненість, що всі ці роботи побачить глядач і складе про них свою думку, адже за умовами конкурсу відбиралися саме ті фільми, які матимуть майбутню фестивальну або прокатну історію.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua