"Кіровоградщина звільняється від пестицидів"

Микола ЛЕСЬКІВ
27 вересня 2012

Микола ЛЕСЬКІВ 
для «Урядового кур’єра»

ОХОРОНА ДОВКІЛЛЯ. Екологи вже давно називають заборонені і непридатні для використання хімічні засоби захисту рослин, з допомогою яких колись боролися за урожай аграрники радянської доби і які й дотепер зберігаються в напівзруйнованих складах колишніх колгоспів практично по всій Україні, бомбою сповільненої дії. І це ще м’яко сказано, бо пестициди становлять неабияку загрозу для довкілля та здоров’я людей уже зараз. З одного боку, довготривале зберігання спричиняє хімічні реакції та утворення нових сполук з невідомими, ще більш небезпечними властивостями, а з іншого — спробуй тепер віднайти документацію на складовану «хімію» і встановити, які саме отрутохімікати тут розташовані.

Кіровоградщина свого часу також не була обділена пестицидами. Завозили їх сюди, що називається, із запасом, отож позалишалося десятки, а то й сотні тонн цієї отрути ледь не в кожному районі. Аби очистити територію від цього бруду, з 2008 року тут реалізують обласну програму поводження з непридатними та забороненими до використання агрохімікатами. Роботи фінансують за рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища, а виконують їх фахівці аварійно-рятувального загону спецпризначення Територіального управління МНС в області. Тим паче, що вони мають ліцензію на проведення операцій із небезпечними відходами: перевантаження, перевезення, проведення дегазації складів і приміщень тощо.

На кінець серпня в 13 районах області бійці загону рятувальників перевантажили в нову, більш надійну тару майже 700 тонн непридатних чи заборонених для використання пестицидів та агрохімікатів. За межі області вивезено майже 150 тонн рідких пестицидів. Наразі спеціалісти групи радіаційного, хімічного та біологічного захисту очищають від отрутохімікатів Новоархангельський район. На черзі — перезахоронення ще 244 тонн пестицидів у п’ятьох західних районах регіону. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua