"Кластери допоможуть"

Галина РАДІОНОВА
30 сiчня 2013

ПЕРСПЕКТИВА

Зростання реального ВВП у 2013-му не менш як на 3% можливе лише у разі успішної реалізації пріоритетних напрямків розвитку економіки

Днями міністр економічного розвитку і торгівлі України Ігор Прасолов представив проект Державної програми активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки на нараді за головування Прем’єр-міністра України Миколи Азарова.  У ній передбачено шість пріоритетних напрямків.

Зокрема, підвищити конкурентоспроможність економіки планують, забезпечивши відповідність податкового навантаження на бізнес реальним можливостям економіки; здешевивши доступ до довгострокових кредитних ресурсів; знизивши адміністративні бар’єри для розвитку бізнесу, а також розвиваючи малий і середній.

Другим, особливо важливим напрямком, є поліпшення інвестиційних умов.

 Третій напрямок — підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення. Він передбачає підтримку підприємств гірничо-металургійного комплексу, легкої та деревообробної промисловості, агропромислового сектору. А також усунення із внутрішнього ринку неякісної та контрабандної продукції; розвиток торгової мережі для розширення можливостей продажу продукції вітчизняних виробників; гармонізація національних стандартів із вимогами ЄС, а також формування держзамовлення на продукцію національних виробників. 

«Четвертий напрямок — розвиток високотехнологічних перспективних секторів. Україна має низку виробництв, які сьогодні здатні випускати конкурентоспроможну продукцію. Це ракетно-космічна галузь, авіаційна промисловість, суднобудівна та інші. Ці галузі — великі споживачі продукції інших галузей економіки, передусім металургійного комплексу. Розвиток таких галузей сприятиме загальному зростанню економіки», — переконаний міністр економічного розвитку і торгівлі. Крім того, передбачається збільшення виробництва продукції фармацевтичної галузі та виробництва сільгосптехніки.

До пріоритетних напрямків міністр зарахував і реалізацію структурних  реформ у стратегічних секторах.

«Ефективне  функціонування промисловості неможливе без розв’язання системних проблем у стратегічно важливих секторах, які впливають на всі складові національної економіки», — наголосив Ігор Прасолов. До таких  належать державний сектор економіки, інфраструктура і зв’язок, паливно-енергетичний комплекс, житлово-комунальне господарство, будівництво. За його словами, їх розвиток стимулюватиме зростання виробництва в суміжних галузях.

Ігор Прасолов наголосив, що програма побудована так, щоб реалізація державної політики у кожному з визначених у ній напрямків забезпечувала позитивний ефект для різних галузей економіки.

Щодо останнього, шостого, пріоритетного напрямку — міжнародного співробітництва і розвитку  експортного потенціалу, міністр економрозвитку зазначив: «Пріоритетними тут є створення розвиненої державної системи підтримки експорту, що включатиме фінансову підтримку експортерів, допомогу у просуванні вітчизняних товарів на зовнішні ринки через мережу торговельно-економічних представництв, захист вітчизняних виробників від недобросовісної конкуренції. Одночасно підвищуватиметься ефективність використання коштів, залучених від міжнародних фінансових організацій».

Так, підсумував Ігор Прасолов, Програма активізації розвитку економіки має забезпечити досягнення двох основних цілей: зростання реального ВВП у 2013 році не менш як на 3% та початок процесу масштабної модернізації виробництва й інфраструктури. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua