"Кліщі вийшли на полювання"

Тетяна МОІСЕЄВА
11 травня 2012

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ 

10%  цих неприємних істот є носіями інфекційних захворювань.

Позбутися крихітних, але від того не менш неприємних комах непросто. На щастя, великої небезпеки від укусів кліщів наразі не спостерігається: за словами лікаря-педіатра, інфекціоніста вищої категорії Олени Шинкар, лише в 10% випадків вони можуть бути носіями інфекційних захворювань. Це іксодові кліщі, а недуга, якою вони можуть «нагородити», називається іксодовий кліщовий бореліоз, або  хвороба Лайма. На території України природними зонами, ендемічними щодо зараження кліщовим бореліозом, насамперед є зони широколистих лісів: Прикарпаття й Українське Полісся.

Коли кліщ присмоктується до тіла, він часто лишається непоміченим, отож  повернувшись із прогулянки, насамперед пильно обстежте ділянки із найбільш ніжною шкірою: ліктьові згини, підколінні ямки, зони за вухом. Саме тут найчастіше виявляються незвані гості.  

— Вважається, що, виявивши кліща, досить  крапнути на нього олією, тим самим перекривши доступ кисню. Але якщо він інфікований,  його токсичні виділення не припиняються. Отже, процес інфікування буде тільки посилюватися. Тому слід прихопити кліща пінцетом, а потім обертальними рухами акуратно його дістати. Відтак руки та місце, де був кліщ, обробляються милом,  — пояснює Олена Шинкар. А щоб переконатися, що кліщ не був носієм інфекційних хвороб, його слід віддати на аналіз до СЕС.  

Якщо все ж таки укусу іксодового кліща не вдалося уникнути, клінічні прояви хвороби з’являються за тиждень-другий. Спершу на тілі виникає  червона пляма зі світлішою плямою в центрі. За кілька днів це червоне коло раптом  починає рости: спостерігається так зване відцентрове збільшення. Така кільцеподібна еритема стовідсотково характерна лише для кліщового бореліозу. Захворювання не завжди супроводжується підвищенням   температури, у деяких випадках недужий скаржиться лише на легку ломоту в тілі.

— Якщо вчасно буде призначено антибіотик, ускладнень, як правило, не виникає. Проте ніколи не призначайте препарат на власний розсуд. Це  відповідальність лікаря, — попереджає фахівець.

Крім того, в таких випадках доцільно пройти обстеження інфекціоніста, невролога, окуліста та зробити ЕКГ. Всі дослідження, якщо немає скарг,  слід проводити  за тиждень-другий, оскільки  якщо розвивається ускладнення, то відбувається це не відразу. Серед найпоширеніших наслідків укусів кліща  — ураження нервової та серцево-судинної систем, а також опорно-рухового апарату.

Оскільки специфічної профілактики укусів цих істот не існує, аби зменшити такий ризик, слід дотримуватися простих рекомендацій. Передовсім, збираючись на прогулянку до лісу чи парку, відповідним чином вдягнутися:  на голову — капелюх, на ноги — шкарпетки й закрите взуття. Додатковий захід безпеки, якщо одяг (легка сорочка та обов’язково брюки) щільно прилягатиме до тіла в ділянках зап’ясть та щиколоток.  Не варто бігати босоніж по траві, а ковдри та підстилки, котрі ви брали з собою до лісу, після пікніка слід обов’язково добре витрусити. Тобто, як і в багатьох інших випадках, профілактика — це передусім наша манера поведінки. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua