"Роксолана: розвінчування міфів"

17 вересня 2015

Під час Форуму видавців у Львові презентували нове видання «Роксолана: міфи та реалії»  кандидата мистецтвознавства Олександри Шутко. Авторка вивчила турецьку мову, щоб ∂рунтовно дослідити загадкову постать нашої землячки Роксолани в турецьких архівах.

Роксолана — перша жінка-простолюдинка, яка підкорила серце султана Сулеймана і стала матір’ю його наступника Селіма ІІ. Її портрети малювали великі Тиціан і Веронезе, інші європейські художники. Її біографія за майже 500 років обросла численними легендами, тож у книжці «Роксолана: міфи та реалії» Олександра Шутко розвінчує деякі з них. 

Портрет Роксолани в зрілому віці. Тиціан, 1550-ті роки

Для цього авторка також  ознайомилася з роботами  науковців різних країн, в основі яких лежить прискіпливе вивчення історичних хронік та свідчень. Завдяки цьому вдалося довести, що з рідного Рогатина в татарську неволю Роксолана потрапила маленькою дівчинкою і не могла багато пам’ятати про  рідний край. Тому не була великою патріоткою, якою її намагаються представити українські письменники та кінематографісти.

Тож як українська дівчина змогла настільки високо піднестися в Османській імперії? Відомо,  що  мати султана Сулеймана  була донькою кримського хана та черкеської принцеси. Його батько — султан Селім Явуз, змагаючись за трон із братами, відправив її разом з сином Сулейманом на три роки  до Криму. Там юний Сулейман покохав доньку черкеського князя Ідара Темрюка Махідевран. Через деякий час вони переїхали до Маніси, а коли Сулейман зійшов на трон, оселилися в Стамбулі.

Тоді до султанського гарему як подарунок кримського хана Сулейманові Пишному потрапила Роксолана, якій не виповнилося й 16 років. Майже одразу дівчина стала його улюбленицею на ім’я Хюррем (усміхнена, весела). А 1621 року народила султанові первістка Мехмеда.

Народивши ще трьох синів та доньку, Роксолана стала законною дружиною  Сулеймана. Це породило в народі плітки про те, що жінка — відьма, яка причарувала могутнього правителя. Насправді  її чари полягали в бажанні вивчати східні мови, письмо та Коран. Згодом вона почала писати староосманською розкішні любовні листи  Сулейману, який більшу частину життя провів у військових походах, і навіть вірші — вони теж наведені у книжці. Саме за кмітливість та поетичний талант султан і покохав цю чарівну жінку, адже й сам був поетом. Як наслідок,  Роксолана мала змогу щодня затребувати із  султанської скарбниці 2 тисячі акче (майже 6 тисяч доларів). Ця платня зберігалася за нею до самої смерті.  Роксолана будувала мечеті, хамами, школи, їдальні та лікарні для бідних. Тому турки називають її великою благодійницею.

Подібного статусу в османів набула й інша українка Надія (Хатідже Турхан), про яку також розповідає авторка книжки. У 1642 році вона народила Ібрагімові І первістка Мехмета, який уже в 6 років став султаном. Упродовж трьох років вона боролася за право бути його регентом. Після своєї  перемоги в 1651-му перейнялася державними справами,  будувала фортеці,  мечеті й мавзолей, у якому її й поховали 1683 року.

 

До цього Хатідже Турхан встигла відвідати рідні землі на Поділлі, про що також можна прочитати на сторінках видання «Роксолана: міфи та реалії». Письменниця повернула з небуття й імена інших українок, які побували в гаремах султанів та залишили чималий слід в історії Османської імперії. Тож  книжка зацікавить не лише любителів історії, а й професіоналів.

Олександра ТИМОЩУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua