"Кобзар боровся й нащадкам заповідав"

10 березня 2016

У день 202-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка його пам’ять вшанували Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, члени уряду, представники громадськості й різних церковних конфесій. Вони поклали квіти до пам’ятника Великому Кобзареві у столичному парку, який названо ім’ям нашого славетного поета.

Те, про що писав класик, не втрачає актуальності й дотепер, особливо в контексті буремних подій на сході нашої країни. Тому Арсеній Яценюк не втримався від коментаря ситуації, зокрема тієї, що склалася навколо незаконно утримуваної в російських катівнях нашої мужньої льотчиці Надії Савченко. «Зараз це виклик для всього цивілізованого світу — змусити Путіна відпустити українку Надію Савченко», — переконаний Прем’єр-міністр.

Пошана до генія — у крові та свідомості українців. Фото з Урядового порталу

«Надія Савченко стала сильніша, ніж уся світова дипломатія. Весь цивілізований світ не на словах, а на ділі повинен довести, що існують права людини і повага до особистості. Саме тому вся світова спільнота зобов’язана звільнити Надію Савченко», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова глави уряду.

Торкнувся він і політичної ситуації всередині нашої країни, якій за нинішніх умов як ніколи потрібна єдність. Він бачить кілька варіантів подолання політичної кризи. Перший, за словами Прем’єра, полягає у відновленні діяльності коаліції, частковому переформуванні складу Кабінету Міністрів і подальшому русі далі шляхом реформ, оскільки альтернативи поступу просто не існує.

«Другий варіант — це коли президент України і парламентська фракція Блоку Петра Порошенка беруть на себе відповідальність за формування нового Кабінету Міністрів, нової програми і коаліції, презентує народу України і відповідним чином отримує підтримку», — окреслив ще один варіант Арсеній Яценюк.

Третій і найнеприйнятніший для країни — дострокові вибори до Верховної Ради. Проте чи сприйме його суспільство, втомлене політичними чварами, — питання риторичне.

При цьому глава уряду наголосив на важливості найближчим часом обрати один із озвучених варіантів: «Я запропонував свій — перший варіант. І сподіваюся, що учасники парламентської коаліції, в першу чергу це Радикальна партія і «Самопоміч», ухвалять рішення про відновлення діяльності парламентської коаліції й про подальший рух шляхом реформ в Україні».

Що швидше буде вирішено це питання, то швидше в країні здійснюватимуться ті зміни й реформи, яких вона конче потребує. Тому що внаслідок політичної невизначеності фактично всі процеси змін у ній призупинено. Відсутність стійкої парламентської коаліції й підтримки цієї коаліції для уряду — основна перешкода на шляху перетворень.

Арсеній Яценюк також наголосив, що для будь-якого українського уряду найважливіше не потрапити в пастку, в якій опинився чинний уряд: коли члени парламентської коаліції, які й сформували його, відмовилися підтримувати цей уряд. Причому абсолютно безпідставно, як вважає його очільник.

«Сподіваюся, що парламентська коаліція відновить діяльність, і ми будемо далі рухатися і боротися, — додав Яценюк, процитувавши слова Тараса Шевченка: — «Борітеся — поборете».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua