"Коли держава сильна своїми регіонами"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
26 квiтня 2016

Перші п’ять об’єднаних територіальних громад Рівненщини отримають з Державного фонду регіонального розвитку 25 мільйонів гривень. Кошти розподілено пропорційно до кількості населення в громадах: найбільше — 9,5 мільйона гривень — має Миляцька громада, що в Дубровицькому районі (сім тисяч жителів). Кошти спрямують на інфраструктурний розвиток. «Це мотивуватиме громади до залучення інвестицій та створення легальних робочих місць. Бо рівненське Полісся відоме всьому світові своїм нелегальним видобутком бурштину», — каже перший заступник голови облдержадміністрації Юрій Приварський. Об’єднана тергромада має пріоритетну можливість залучати кошти іноземних донорів та грантові ресурси. Скажімо, Миляцька громада завдяки проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» реалізує пілотний проект зі створення центру надання адміністративних послуг.

Рівненщина входить до п’ятірки областей, в яких успішно реалізують проекти ЄС — ПРООН. Цього року на п’ять ініціатив громад Рівненщини залучено 3,7 мільйона гривень грантових коштів, 350 тисяч становить співфінансування з обласного бюджету, внесок самих громад — 10%.

Це невеликі гроші, але саме такі проекти покликані змінити філософію колективного прийняття рішень: децентралізація розпочинається з конкретного села, селища, будинку. «Децентралізація потрібна насамперед для того, щоб унеможливити наміри Росії щодо створення нової російськомовної імперії за участі України. Бо держава, яка сильна своїми регіонами, — незламний горішок: її значно важче інтегрувати в тоталітарну систему та складно федералізувати, — переконаний виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик. — Ось вам історичний приклад: Наполеон, завоювавши чимало держав, навіть не намагався зайти в децентралізовану Швейцарію. Тому нині, допоки всі гілки влади декларують реформу децентралізації, треба вносити відповідні зміни до Основного Закону. Скажімо, в польській конституції так і записано: вся влада побудована на принципі децентралізації.

Тому й нам слід децентралізувати свою країну, аби убезпечити її від зазіхань Росії. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua