"Коло дилерів держоблігацій розшириться"

Вікторія КОВАЛЬОВА
22 березня 2016

Міністерство фінансів вирішило відмовитися від інституту первинних дилерів на ринку облігацій внутрішньої державної позики. За словами заступника міністра фінансів Артема Шевальова, цей інститут віджив і його скасують. Доступ до первинного ринку ОВДП отримають усі банки, а не тільки обрані.

Інститут первинних дилерів з’явився в Україні в 2009 році (до цього в аукціонах міг узяти участь будь-який банк). Нині ексклюзивне право працювати з Мінфіном мають банки, що відповідають певним критеріям. Зокрема мають статутний капітал не менш як 10 мільйонів євро, обсяг торгів облігаціями — не менш ніж 1 мільярд гривень.

«Метою запровадження цього інституту було намагання розвинути первинний ринок цінних паперів і підтримати вторинний. Проте її не досягли через низьку активність частки дилерів, концентрацію зусиль більшою мірою на купівлі цінних паперів для власного портфеля і небажання (або неможливість) створювати ліквідний вторинний ринок із двосторонніми котируваннями», — сказав «УК» провідний економіст блоку фінансових ринків CREDIT AGRICOLE BANK Ukraine Олександр Печерицин.

Великі стабільні банки в обмін на олігопольне право доступу до первинного ринку ОВДП мали зокрема забезпечити придбання не менш як 3% загального їхнього обсягу протягом кожного півріччя.

«Але на практиці виникло дві перепони: на сьогодні далеко не всі первинні дилери виконують свої зобов’язання (із 20 банків, обраних на останньому конкурсі в грудні 2014 року, в трьох анульовано ліцензії). Крім того, інтерес до цих паперів спав через особливості валютного регулювання. Найцікавіші для інвесторів валютні ОВДП купують первинні дилери на аукціонах за долари/євро, а перепродають інвестори за гривні. Це в умовах дефіциту валюти різко знижує інтерес останніх до продажу паперів на вторинному ринку», — зауважує керівник проекту Cbonds.Info (Україна і інші країни СНД) Сергій Ляшенко.

Скасування інституту первинних дилерів і отримання доступу до нього всіх учасників сприятиме попиту на облігації й дасть змогу банкам — не дилерам — уникнути додаткових витрат під час їх купівлі через первинних дилерів.

Розшириться коло потенційних інвесторів і термін обігу спочатку валютних держоблігацій, а згодом і гривневих.

«Не думаю, що ринок пожвавиться. Попит породжує зайва ліквідність і ринкові умови розміщення. А наявність або нестача первинних дилерів особливо не вплине на цей процес», — прогнозує начальник управління з роботи з цінними паперами банку «Хрещатик» Максим Юхимець.

Тож незабаром спостерігатимемо за процесами на ринку.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua