"Кольорове дитинство"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
19 квiтня 2012

ФЕНОМЕН. На Рівненщині 90% соціально вразливих категорій дітей знайшли нову сім’ю. — Це найвищий показник в Україні, — підтвердив уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко. Під час робочої поїздки Рівненщиною він цікавився, як виконується Указ Президента «Про забезпечення прав дітей в Україні», прийнятий торік 16 грудня.

Так-от, найвищий у країні тут і відсоток дітей, які перебувають під опікою родичів (78%), і вища від загальноукраїнської частка тих, хто виховується в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

— Це дає підстави для позитивної оцінки роботи місцевої влади та її активної співпраці з громадою, — коментує Юрій Павленко. — Втім, на Рівненщині є кілька особливостей, які зобов’язують її мати пріоритетом саме дитячу політику. По-перше, це одна з чотирьох областей в Україні, де зростає народжуваність: лише торік тут народилося 3200 малюків; по-друге, Рівненщина — лідер у державі за кількістю багатодітних родин: понад 20 тисяч таких родин виховують майже 80 тисяч дітей; і, відповідно, тут найбільша кількість матерів-героїнь — понад 13 тисяч. Звісно, що це — і  проблеми, й відповідальність, і навантаження на бюджет.

Втім, в області шукають нестандартні шляхи розв’язання цих проблем. Зокрема за ініціативою голови облдержадміністрації Василя Берташа Кабмін «розблокував» виплати матерям-героїням (не чекаючи посвідчень, на які потрібен час, а лише відповідно до указу Президента про присвоєння почесного звання тепер отримують кошти матері-героїні всієї країни).

Рівненщина — перша область в Україні, де діє меморандум між владою та власниками аптечних мереж про запровадження 10% знижки на ліки для згаданих категорій дітей. Торік в області відкрили соціальний гуртожиток, де в комфортних умовах мешкають сироти, що досягли повноліття.

А Рівненський будинок дитини другим у державі перейшов на нові форми роботи, що затребувані в суспільстві: він відчинив двері перед дітьми з особливими потребами з усієї області, яким украй потрібна відповідна медико-соціальна допомога (таким шляхом із 54 будинків дитини в Україні пішли лише в будинку дитини  №1, що у Харкові). Тепер матері з дітьми мають можливість пройти необхідний курс лікування та реабілітації, не вилучаючи дитину з сім’ї.

— Це надзвичайно важливо: по-перше, ми зберігаємо повноцінну сім’ю, по-друге, допомагаємо їй жити з тією чи іншою проблемою; по-третє, робимо дитину якщо вже не корисною для суспільства, то принаймні не обтяжливою для нього, — підсумував Юрій Павленко. — Тому рівненський досвід у розв’язанні дитячих проблем згодиться всій Україні. Бо тут успішно перетворюють чорно-біле дитинство на кольорове. І не чекають для цього указу Президента.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua