"«Коляда» завітала в Пересопницю"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
19 сiчня 2012

ФЕСТИВАЛЬ. Міжнародний слов’янський фестиваль «Коляда», на якому лунає автентичний новорічно-різдвяний спів, цього року відбувся вже вчотирнадцяте. Досі він мав рівненську міську прописку, нині ж це величне дійство перемістилось на малу батьківщину Пересопницького Євангелія — у село Пересопниця Рівненського району. Тут, у стінах культурно-археологічного центру, що постав до 450-річчя Першокниги, традиційний слов’янський спів звучав просто неперевершено.

— Так, ми свідомо змінили формат дійства, — каже директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» та фестивалю «Коляда» Микола Федоришин. — Тепер це, так би мовити, традиційно-туристичний формат: фольклорні колективи з різних куточків України та з-за кордону не лише демонструють різні види традиційного слов’янського співу, який зазвичай лунає в ці дні, а й безпосередньо долучаються до своєї історії, до власних витоків. Коли в музейній залі, де експонується Пересопницьке Євангеліє, лунає хоровий спів, людина опиняється неначе в іншому світі! А до новорічних вертепів, які теж відтворюємо, активно залучаємо місцевих жителів, здебільшого молодь. Навколишні села теж живуть активним святково-обрядовим життям, як, власне кажучи, завжди й було в Україні. Зберегти, відтворити ці традиції й передати їх нащадкам — таке завдання ставимо перед собою.

Автентичний слов’янський спів лунатиме в Пересопниці протягом усього січня. Він супроводжуватиметься колоритними фестивальними дійствами, до яких долучаться колективи з України, Білорусі та Польщі. І це вселяє надію: ні, ми таки не загубимося в уламках субкультур! Тож кожен, хто хоче поєднати приємне з корисним, ще цілком може сюди встигнути: Рівненський край завжди радий гостям.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua