"Комісар меценату не рівня?"

Катерина МАЦЕГОРА
15 грудня 2012

АКЦЕНТ

Інститут світової політики презентував  ТОП-10 лобістів України у світі

«Цей щорічний рейтинг ми представляємо вже вп’яте. Раніше титул кращого промоутера нашої держави отримували Александр Квасьнєвський, брати Клички, Віктор Пінчук, Штефан Фюле. До десятки кращих вони потрапили і цього року. Перше ж місце — за Президентом Польщі Броніславом Коморовським. Торік він перебував на 9-му місці», — розпочала тематичну прес-конференцію директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук.

Кожен із 54 вітчизняних та закордонних експертів цього разу обирав свою «десятку лобістів» зі 114 осіб. Це свідчить, що в українському арсеналі є щонайменше «золота сотня» персоналій, діяльність яких може виявитися помітнішою для експертів у наступні роки. А це непоганий знак для всієї країни.

Водночас неозброєним оком можна помітити й недобрий знак для нашої країни, з огляду на результати цього опитування, — більшість експертів через погіршення відносин між Україною та західними державами намагалися у відповідях вивести на передову позицію лідерів країн, які підтримують наш євроінтеграційний курс. Одні наголос робили на тому, що Україна за останній рік саме внутрішньою політикою відвернула від себе «впливових лобістів» за кордоном, а інші свідчили під час відповідей, що нашу країну міжнародна громадськість не сприймає, тому недоцільно й лобістів для її захисту визначати взагалі...

Хоч як там є, до рейтингу потрапили лідери європейських держав. Броніслав Коморовський набрав 220 балів, за братів Кличків експерти віддали 187 балів, вивівши їх на друге місце. Третє ж посів екс-президент Польщі Александр Квасьнєвський, на четвертому опинився меценат Віктор Пінчук, а п’ятірку закрив комісар Європейської комісії з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, набравши 118 балів, посів шосте місце. А екс-глава українського зовнішньополітичного відомства Костянтин Грищенко увійшов до двадцятки кращих. На сьомій позиції за цим рейтингом — екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, на восьмій — державний секретар Сполучених Штатів Америки Гілларі Клінтон. Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте отримала 45 голосів та вийшла на 9-те місце. А «першим із кінця» десятки лобістів став депутат Європейського парламенту, глава делегації ЄП у Комітеті парламентського співробітництва Україна—ЄС Павел Коваль.

На питання журналістів, чому в рейтингу так дивно перемішалися культурні діячі з політичними, однозначну відповідь почути було важко. Єдине, що сказала директор Інституту світової політики: «Ми свідомо не розподіляли лобістів нашої країни за діяльністю».

Мовляв, у цій справі головне — бажання та дії представників на благо нашої країни за її територіальними межами. Наскільки цей рейтинг об’єктивний та як він допоможе нашій країні отримати світові важелі впливу, упевнено сказати також не можна. Та керівництво Інституту світової політики переконувало присутніх, що в майбутньому модель опитування та вибору експертів і лобістів таки зазнає змін. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua