"Комп’ютер за 35 доларів"

29 лютого 2012

НОВИНКА. Стартували продажі компактного комп'ютера Raspberry Pi, передає BBC News. Ціна за пристрій – 22 фунти стерлінгів, або майже 35 доларів.

Комп'ютер завбільшки з кредитну карту. Він продається без корпуса, без монітора, без миші і без клавіатури. Електроенергією пристрій живиться через порт microUSB.

Raspberry Pi використовує 700-мегагерцовий процесор на архітектурі ARM. 35-доларова модель має 256 мегабайт оперативної пам'яті, два порти USB і роз'єми HDMI і Ethernet. Комп'ютер працює на базі Linux.

Пізніше у продаж надійде 25-доларова модель з 128 мегабайтами пам'яті і одним USB-портом.

Проект Raspberry Pi - далеко не перша спроба створити дешевий компактний комп'ютер. Серед аналогічних проектів можна відзначити 89-доларовий пристрій BeagleBoard на базі процесора Texas Instruments та 60-доларовий MiniEMBWiFi на процесорі MIPS.

За розмірами з Raspberry Pi може змагатися анонсований на виставці MWC 2012 комп'ютер Cotton Candy його габарити порівнянні з габаритами флешки. Cotton Candy, однак, коштує 199 доларів.

Творці Raspberry Pi позиціонують комп'ютер як пристрій, призначений для навчання дітей програмування. Проте апарат вирішено зробити загальнодоступним, а не обмежуватися поставками його в школи.

LENTA RU



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua