"Концерт під назвою «Голлівуд»"

Василь БЕДЗІР
10 квiтня 2012

СИНТЕЗ МИСТЕЦТВ.  Іноді чути нарікання: симфонічна музика не привертає уваги масового глядача, цікавить сучасників, особливо молодь, дедалі менше. В Закарпатті симфонічний оркестр обласної філармонії довів: насправді це не так.

За два останні тижні оркестранти дали три концерти, і всі — за переповненого залу. Диригент Вікторія Свалявчик-Цанько поєднала музику з… кіно. Подібне здається дивним, оскільки симфонічна музика — жанр елітарний, а кіно — масовий. Тим часом публіці це поєднання припало до смаку. Тим більше, що оркестрова музика супроводжувалася кінокадрами зі знаменитих голлівудських картин. Концерт так і називався: «Hollywood».

Диригент Вікторія Свалявчик-Цанько поєднала музику з ... кіно. Фото надане автором

Уперше в практиці оркестр виконував твори у темряві, підсвіченій маленькими ліхтариками, закріпленими на нотних стояках. На екрані над головами музикантів демонстрували найяскравіші сцени з фільмів, що їх знає весь світ.

На початку — кінокадри з легендарних «Зоряних війн» Джорджа Лукаса, які супроводжувала музика Джона Вільямса. А ось Супермен з уславленого однойменного фільму: рятує людей від катастроф, зворушуючи своєю силою та гуманністю. Емоції, викликані екраном, підсилюються натхненною грою музикантів. Надалі їм довелося «працювати» зі сцени разом із Джоні Депом, Леонардо ДіКапріо, Мілою Йовович, Брюсом Віллісом та іншими кінозірками.

Звучали музичні твори і з фільмів «Злови мене, якщо можеш», «Індіана Джонс», «П’ятий елемент», «Пірати Карибського моря», «Місія», «Список Шиндлера», «Фантом опери», «Титанік». Більше половини з них написав  геніальний Джон Вільямс, решту — Ерік Серра, Клаус Бадельт, Енніо Морріконе, Лойд Вебер.

Цього вечора, на відміну від звичних кінопереглядів, наперед вийшла музика. Тут вона заграла невідомими напівтонами, світлотінями. Сольні партії виконували Світлана Глеба та Юстина Дідик (сопрано), Мирон Поцко (саксофон), Діана Гавата (віолончель) і Степан Ясниський (скрипка). Перша з них запам’яталася незабутнім виконанням пісні із фільму «П’ятий елемент», у якому її співала оперна діва Плава Лагуна.

Одна з причин успіху концертів із «голлівудівською» музикою — доступні ціни на квитки: 25 грн. Тож більшість глядачів у залі становили студенти і школярі. У планах оркестру — виступити з цією програмою і в інших містах області, де є хороші зали. Тож якщо вдасться організувати гастролі, її побачать глядачі інших регіонів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua