"Концерт з кольоровими нотами"

Наталка ЩЕРБАНЬ
15 лютого 2013

МІСЦЕ ПІД СОНЦЕМ. У складі незвичного голландського оркестру «Jostiband», який нещодавно дав концерт у Києві, виступила і юна піаністка з Києва Ліза Халявченко-Бабіч. Члени цього унікального колективу — люди із синдромом Дауна. Оркестр приїхав в Україну, щоб показати нам, на що здатні ці люди, якщо ними опікуються. Захід організували Всеукраїнська благодійна організація «Даун Синдром» разом із посольством Королівства Нідерланди в Україні за підтримки фонду Вікторії Тігіпко та інших небайдужих компаній. Кошти, зібрані під час розповсюдження квитків на благодійний концерт, підуть на підтримку людей із синдромом Дауна в Україні.

Уже майже півстоліття музиканти з порушенням розумового розвитку зі Цваммердама (Нідерланди) дивують світ своїми досягненнями. Нині в «Jostiband» 170 учасників (до нас приїздило 35) різного віку. Вони опанували майже 70 видів музичних інструментів. Щоправда, методика гри специфічна: ноти та інструменти позначені певними кольорами. Зіставляючи кольори, музиканти виконують чудові класичні й народні твори. Понад 30 років працює з ними диригент Ліан Вербург.

— У мого брата така сама проблема, як і в моїх підопічних, тож я вирішила присвятити себе цим людям, — каже вона. — Головний секрет роботи — терпіння і розуміння їхніх потреб. Вони здібні і талановиті, можуть навчатися й робити значно більше, ніж ми про них думаємо.

Цих людей підтримують держава і суспільство, допомагаючи знайти місце під сонцем. Такі діти навчаються у спеціальних школах. Дорослі працюють у готелях, ресторанах, супермаркетах, проявляють себе у спорті й музиці. Вони створюють сім’ї і по-своєму радіють життю.

В Україні ж, за статистикою, — понад 12 тисяч людей із синдромом Дауна. Більшість з них ізольовані від суспільства. Не отримуючи належної опіки від держави, вони не мають перспективи на майбутнє нормальне життя. Часто матері, що народили дітей з такими генетичними порушеннями, залишають їх у пологових будинках… Щоб привернути до проблеми увагу влади і громадськості, за справу взялися батьки таких дітей. Вони створили 2003 року Всеукраїнську благодійну організацію «Даун Синдром».

— Нині ми об’єднуємо 520 сімей з різних куточків України, — каже президент цієї організації Сергій Кур’янов. — У наших дітей є неабиякий потенціал розвиватися й навчатися, причому не вдома, а в колективі однолітків. Просто їм потрібно приділити трішки більше уваги, підготувати до самостійного життя, дати можливість працювати. Для наших дітей ми намагаємося шукати і розробляти сучасні освітні програми, залучати звичайних вчителів. Хочемо показати державі, як можна організувати процес навчання. У Києві вже відкрито два спецкласи, та це поки що експеримент.

Власне, на що здатні такі діти, показала під час концерту «Jostiband» і десятирічна Ліза Халявченко-Бабіч. Дівчинка із синдромом Дауна з п’яти років навчається в загальноосвітній школі, а з семи опановує музичний інструмент. Має дипломи за призові місця на фестивалях для дітей з особливими потребами. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua