"Конотоп Казимира Малевича"

Олександр ВЕРТІЛЬ
10 листопада 2015

У місті Конотоп відкрили перший у Сумській області пам’ятник видатному художникові-авангардисту, автору славнозвісного «Чорного квадрата» Казимиру Малевичу. А незадовго перед цим гостинно розчинило двері нове кафе «У Малевича», яке поступово стає місцем зустрічей шанувальників мистецтва.

Таким чином городяни, місцева творча еліта вшанували пам’ять про оригінального й талановитого майстра пензля, життя якого тісно пов’язане з цим краєм. Саме в Конотопі він жив разом з батьками у 1894—1895 роках і саме тут продав свої перші дві роботи «Місячна ніч» та «Бусол» по 5 рублів за кожну.

Нині картини Казимира Малевича реалізують на аукціонах за мільйони доларів, а його ім’я назавжди вписане у літопис світового авангардного мистецтва.

Автор пам’ятника — місцевий скульптор Юрій Ведмідь, відомий багатьма своїми роботами не лише в Конотопі, а й по всій Україні. Кошти на виготовлення і встановлення монумента надав депутат Конотопської міської ради Віталій Демидко.

Конотопський період художника поки що маловивчений і приховує чимало загадок. Зокрема дослідники не можуть точно встановити місце, де жила родина світового таланта. Разом з тим мистецтвознавець Ніна Велігоцька надрукувала книгу «Шляхами Малевича. Зупинка — Конотоп», у якій досліджує маловивчений період життя митця.

У найближчих планах місцевих шанувальників творчості художника — відкрити в кафе культурно-мистецький клуб, який об’єднав би не тільки прихильників Казимира Малевича, а й усіх, для кого культура і мистецтво становлять особливий інтерес. Інтер’єр закладу оформлений в авангардистському стилі й містить репродукції картин митця, виконані відомим художником і краєзнавцем Володимиром Борошнєвим. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua