"Константа литовської підтримки"

17 березня 2016

Урегулювання ситуації на Донбасі та взаємодія України з Європейським Союзом були в центрі уваги зустрічі Президента Петра Порошенка з міністром закордонних справ Литовської Республіки Лінасом Лінкявічусом.

Президент висловив вдячність за послідовну позицію Литви на підтримку територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України та необхідності подовження дії санкцій ЄС проти Російської Федерації до повного виконання нею мінських домовленостей.

Ключовий елемент для політичного врегулювання ситуації на Донбасі — це передовсім виведення російських військ, зброї та військової техніки. Лише це може створити передумови для подальшого політичного врегулювання ситуації та відкрити шлях для проведення виборів на цих територіях.

Петро Порошенко високо оцінив зусилля литовської сторони на підтримку звільнення української льотчиці. Сторони скоординували підготовку санкційного «Списку Савченко». Наша сторона домагається невідкладного надання доступу до бранки українських та німецьких лікарів і спеціалістів Червоного Хреста.

Глава держави поінформував про ухвалення запропонованих ним Верховній Раді законодавчих змін щодо електронного декларування відповідно до стандартів ЄС, та це важливий крок до запровадження Євросоюзом безвізового режиму поїздок для наших громадян. «Навіть в умовах політичної кризи парламент знайшов у собі сили ухвалити це вагоме рішення», — цитує прес-служба Президента слова Петра Порошенка.

Головний литовський дипломат високо оцінив ухвалення закону стосовно електронного декларування, погодившись, що воно відкриває можливості для запровадження безвізового режиму для українців.

Петро Порошенко подякував Лінасу Лінкявічусу за його активну особисту участь у процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Крім того, глава литовського МЗС найближчими днями планує відвідати Маріуполь.

З литовським гостем зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Тут також не обійшлося без слів вдячності за чітку й послідовну позицію Литви щодо агресії Росії та захисту територіальної цілісності й незалежності України. «Ваша позиція щодо незаконної анексії Криму, російського вторгнення в Донецьк і Луганськ, необхідності звільнення Надії Савченко дуже сильна і заслуговує найвищої поваги», — наголосив Прем’єр.

«Очікуємо, що всі члени ЄС матимуть таку саму позицію, — передає слова Арсенія Яценюка департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Переконані, що ЄС має подовжити санкції проти Росії. Жодна взаємодія не може здійснюватися за рахунок поступок — ні щодо цінностей, ні щодо принципів».

Прем’єр також висловив вдячність литовському уряду за значну фінансову та гуманітарну підтримку України, наголосивши на важливості подальшої співпраці двох країн у питанні залучення інвестицій із Литви та ЄС до України. У цьому контексті Арсеній Яценюк і  Лінас Лінкявічус обговорили подальший розвиток стратегічного співробітництва між обома країнами. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua