"Конституційний суд скасував подвійний мандат"

11 квiтня 2012

«ПОДВІЙНИЙ» МАНДАТ. Конституційний суд оголосив, що положення про одночасне балотування в мажоритарному окрузі та за партійним списком суперечить Основному Законові. Відповідно учасникам парламентських перегонів треба буде вибирати як саме балотуватися. Депутати кажуть, що це рішення перш за все негативно вплине на невеликі політичні партії, які не мають багато яскравих і відомих персон у своєму складі.

Вадим Колесніченко, Партія регіонів: «Він підтвердив рішення ще 10-річної давнини, яке вже було прийняте попереднім складом Конституційного суду, що людина має балотуватися чи по спискам, чи по округу – мажоритарно, окремо. Я не вважаю, що для Партії регіонів це вигідно чи невигідно».

Експерти твердять, що так званий «подвійний» мандат був вигідний і провладній більшості, і опозиції, бо шанси стати депутатом зростають, якщо є можливість балотуватися і за списком, і за мажоритарним округом. Депутат з НУНС каже, що нове рішення Конституційного суду вигідне передусім Адміністрації Президента.

Володимир Ар’єв, НУНС: «В даному разі весь центр впливу переходить на Банкову, тобто, там буде вирішуватись, хто розвантажуватиме цей список. Для гравців із Партії регіонів це рішення означає суттєве зменшення можливості для гри, яка переходить вся в Адміністрацію Президента».

Представники опозиції також заявляють, що рішення суду може ускладнити процес формування єдиного списку опозиції для мажоритарних округів. Експерти також нагадують про минулорічну домовленість у парламенті і ухвалення закону про вибори.

Анатолій Луценко, політтехнолог: «Предмет політичних домовленостей, коли добре, ви не хочете блоки ми не беремо блоки, але ви дайте нам одночасне балотування, коли спільно голосували за закон – такі були домовленості між опозицією і владою, вони порушені»

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua