"Контролювати Генпрокуратуру має все-таки Верховна Рада"

29 сiчня 2016

Зустріч із керівниками парламентських фракцій та депутатських груп Президент України Петро Порошенко розпочав закликом підтримати технічні зміни до Закону «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо невідворотності покарання за окремі злочини проти основ національної безпеки, громадської безпеки та корупційні злочини».

«Того, хто втік до Російської Федерації, через ті чи ті обставини не було включено до розшуку Інтерполу. Через ці технічні механізми вони отримали індульгенцію від справедливого покарання за скоєння злочину, — сказав він. — Внесення технічних змін до закону про заочне правосуддя дає змогу відновити справедливість».

Продовжуючи тему, глава держави наголосив: зібрані слідчими органами України та Генеральною прокуратурою докази потрібно негайно передати до суду. А вже через прозорий механізм судового процесу причетних до вбивств на Майдані осіб притягатимуть до відповідальності.

Петро Порошенко поінформував парламентаріїв, що днями до Верховної Ради надійшов новий проект конституційних змін, який відновлює депутатський контроль над Генеральною прокуратурою. «Я прийняв рішення відновити парламентський контроль над Генеральною прокуратурою, у проекті — повернути право Верховній Раді висловлювати недовіру, яка тягне за собою відставку Генерального прокурора», — означив позицію глава держави.

Він пояснив, що проект документа містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, а непроходження переатестації тягне за собою автоматичну відставку судді. Саме тому прозорість у підборі суддівських кадрів посилюється, як і відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

Як передає слова Президента департамент прес-служи АП, проект відповідних конституційних змін готували довго і ретельно. Його обговорення було глибоким за змістом і широким за охопленням експертів, політиків, громадських діячів, ЗМІ. Вагоме слово сказала й Венеціанська комісія. «Ми дістали дуже схвальний відгук, хоч Венеція не підтримала пропозиції про тотальне звільнення суддів, — додав глава держави. — Було знайдено інший спосіб очищення судової системи — через поступове персональне оцінювання кожного судді. Ми робимо все, щоб забезпечити незалежність судової гілки влади від корупції й від політичного втручання».

Лора ВОВК 
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua