"Контролюють контролерів"

Іван ШЕВЧУК
28 липня 2012

НАГЛЯД. Одеські прокурори збирають землі та захищають підприємців

Робота прокуратури Одеської області, спрямована на захист житлових і майнових прав, дітей є практично зразковою для України. Цього року, захищаючи права неповнолітніх, облпрокуратура домагалася відшкодувань на загальну суму 700 тис. грн та поновила права понад 1600 дітей. Краще за інших стежать на Одещині і за дотриманням законів, що регулюють придбання, зберігання та застосування вогнепальної зброї. Про все це йшлося на підсумковій колегії прокуратури Одеської області за участю заступника генпрокурора Михайла Гаврилюка.

Не пасе задніх Одещина і в протидії корупції. 55 кримінальних справ з ознаками корупції, що розслідувалися слідчими прокуратури, — третій в Україні показник. Зокрема, до суду направлено справу проти колишнього керівника комунального підприємства, діями якого державі завдано збитків на 66 млн грн. Порушено справи і проти міського голови одного з міст області та групи митників, які отримали відповідно хабарів на суму 290 та 264 тис. грн, а також податківців, через дії яких бюджет недоотримав 55 млн грн. Притягують до відповідальності і двох суддів.

Особлива увага надається роботі контролюючих органів. За результатами перевірок до відповідальності притягнуто 672 працівники органів контролю, порушено 91 кримінальну справу, 70 з яких уже направлено до суду. Незабаром до суду надійде справа, порушена проти директора ДП «Котовське лісове господарство». Зловживаючи своїм службовим становищем, той організував незаконну вирубку дерев на території державного лісового фонду, чим завдав державі збитків на суму понад 7 млн грн.

До суду прокуратурою спрямовано й кримінальну справу щодо чиновників, внаслідок чиїх дій у приміському і приморському селі Фонтанка Комінтернівського району незаконно оформлювалося право власності на земельні ділянки загальною площею майже 3 га вартістю приблизно 4 млн грн. (На сайтах одеських агенцій нерухомості ділянки у цій місцині продають за ціною від $2 — 5 тис. за сотку — прим. «УК»).

Загалом за позовами прокурорів суди повернули до державної власності 198 га земель вартістю понад 11 млн грн. Скасовано 213 незаконних рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, тим самим запобігши незаконному вилученню земельних ділянок площею 761 га.

Захист бізнесу від недобросовісних «контролерів», на якому нині наголошує керівництво держави, також перебуває у центрі уваги Одеської облпрокуратури.

Прокурор області Степан Моліцький повідомив, що Генеральна прокуратура України і прокуратура області вже розпочали відповідні перевірки і  отримали певні результати. Так, у Державній податковій службі в Одеській області виявлено низку порушень при анулюванні свідоцтв платників податку на додану вартість. Через неправомірні дії податківців платникам податків упродовж 2011 року у понад 2000 підприємств паралізовано фінансово-господарську діяльність. Голові Держподаткової служби в Одеській області направлено подання з вимогою усунути виявлені порушення, а також притягнути до відповідальності винних службових осіб.

Прокуратура Одеської області запровадила телефон «гарячої лінії», за яким громадяни можуть повідомити про факти незаконного втручання у діяльність підприємств  службових осіб контролюючих та правоохоронних органів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua