"Кордон передбачає синхрон"

Олександр ВЕРТІЛЬ
14 листопада 2012

СПІВПРАЦЯ

Завдяки тісній взаємодії українських і російських митників незручності для тих, хто займається зовнішньоекономічною діяльністю, зведені до мінімуму

Це переконливо підтвердила спільна прес-конференція, що відбулася на українському пункті пропуску «Велика Писарівка». Своєрідним епіграфом до зустрічі стала міні-екскурсія, яку провели господарі для її учасників.

Ідеальний порядок панує на кожному квадратному метрі невеличкої охайної території. Митники оперативно й уважно оглядали транспортні засоби — на це вистачало буквально кілька хвилин. Тож не було навіть натяку на якісь черги чи непорозуміння між ними і водіями та пасажирами. Хоча, звісно ж, за зовнішнім благополуччям проглядалася напружена і відповідальна робота.

Важко знайти громадянина, якому бодай раз не довелося б перетинати той чи той кордон. Стосовно жителів Сумської області це насамперед українсько-російський, адже край межує з трьома областями Російської Федерації — Бєлгородською, Брянською та Курською. Загальна протяжність цієї ділянки — понад 560 кілометрів, тож на стражів економічних інтересів нашої країни покладено особливу відповідальність.

Якщо порівняти роботу митниць кількарічної давності із сьогоднішньою, контраст буде відчутним і з явною позитивною перевагою. Насамперед з точки зору оперативності, зручності, комфортності. Адже всі зусилля митників спрямовані на те, щоб кожен громадянин, який виїздить (в’їздить) із (на) території України, не мав жодних проблем чи непорозумінь під час перетину кордону.

Як наголошує начальник Сумської митниці Володимир Орлов, очолюваний ним колектив правоохоронців свідомий поставлених завдань. Слобожанський підрозділ перебуває на провідному місці серед інших митниць України, демонструючи чітку і злагоджену роботу.

Розповідаючи про роботу колег, В. Орлов акцентував насамперед на економічному аспекті. З початку року відомство перерахувало до державного бюджету понад 1,4 мільярда гривень, з яких майже 800 мільйонів — завдяки торгівлі України з Росією.

Цей показник надзвичайно важливий з усіх кутів зору. Адже зміцнення торговельних зв’язків вигідне і потрібне обом країнам. При цьому на першому плані синхронізація дій працівників як української, так і російської сторін.

За словами першого заступника начальника Бєлгородської митниці Ігоря Алєйнікова, з початку року російські митники перерахували до федерального бюджету 25 мільярдів рублів. Вони оформили понад 46 тисяч декларацій на товари переважно із застосуванням електронної форми.

Тобто по обидва боки кордону ні на мить не припиняється відповідальна робота, значення якої важко переоцінити як для України, так і Росії.

Нинішньої осінньої пори протягом доби пункт «Велика Писарівка» перетинають до 250 легкових і 30 вантажних автомобілів. Улітку ця кількість збільшується щонайменше в 3—4 рази. Для прискорення і спрощення митної процедури обладнано три смуги руху, а за потреби одну з них роблять реверсивною. Таким чином вдається витримувати оптимальний час для проведення огляду, зокрема в «зеленому коридорі» на легковик припадає приблизно 3 хвилини без виходу водія (звісно, якщо авто не викликає якихось підозр чи сумнівів у намірах його власника перетнути кордон за спрощеною процедурою).

Важливим іспитом стало проведення футбольного чемпіонату Євро-2012, коли потік транспорту зріс особливо відчутно. До честі митників, вони відпрацювали цей період чітко, кваліфіковано і без жодного нарікання на свою адресу. Не зафіксовано не тільки черг, а й навіть найменших затримок, які б уплинули на перетин кордону і, відповідно, на настрій пасажирів. Це найвища оцінка роботи колективу.

Але кордон завжди залишається кордоном. На рахунку його стражів — низка фактів виявлення контрабандних товарів, спроб незаконного переміщення валюти, автомобілів, предметів культурної та історичної цінності, зброї тощо. І тут митники завжди на високому рівні.

«Велика Писарівка» для Сумщини — південні ворота України. Як і належить дбайливим господарям, вони в прекрасному стані. За словами керівництва, пункт пропуску і надалі розбудовуватимуть, зміцнюватимуть й удосконалюватимуть його інфраструктуру. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua