"Коридор зелений, але огляд не поверховий"

Євдокія ТЮТЮННИК
19 жовтня 2012

ПОВЕРНЕННЯ

Понад 600 пам’яток старовини передали у нинішньому році місцевим музеям працівники Чернігівської митниці. Всі ці речі конфісковані при спробі незаконного провезення через кордон України.

Експерти музеїв дуже схвально відгукуються про прискіпливе і грамотне око фахівців прикордонно-митної служби, котрі одразу  вирізняють цінні експонати. Кандидат історичних наук, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Ольга Травкіна наголошує, що сувенірний ринок нині переповнений предметами «під старовину», і неспеціалісту розібратися у їхній вартості непросто. Особливо це стосується порцелянових фігурок, зокрема зображень різного роду співаків і танцюристів як у національному, так і в класичному бальному стилі, а також інших надзвичайно популярних нині предметів доби соцреалізму.

А от  самовар часів Російської імперії та довоєнний патефон, як і старовинні монети та книжки з творами Батюшкова і Успенського представити придбаним на пам’ять подарунком уже не вдасться. Тож, за словами начальника Чернігівської митниці Олександра Іванова, громадяни їх просто ховають в особистих речах і зарулюють на «зелений коридор», сподіваючись на поверховий огляд. Такі випадки почастішали після змін у митному законодавстві, де в статті про контрабанду незаконне перевезення історичних цінностей перейшло до рангу адміністративної відповідальності. Під кримінал підпадають лише культурні пам’ятки.

Ікони ХIХ ст. відтепер заживуть новим життям. Фото автора

Хоч би як там було, та в обох випадках знайдені старовинні речі вилучають і після експертної оцінки передають музеям, бібліотекам, релігійним громадам. А громадянам, котрі хочуть перемістити за межі України, приміром, одержану у спадок сімейну реліквію, аби не потрапити в халепу на кордоні, за словами митників, слід заздалегідь подбати про дозвіл на таке вивезення. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua