"Корови у піке"

Галина ІЩЕНКО
29 березня 2016

Україна може перетворитися на нетто-імпортера молочки, якщо з ринку не заберуть надлишки сировини і не підвищать ефективність виробництва. Про це йшлося на прес-конференції «Молочна галузь 2016 року — реалії, прогнози, перспективи. Законодавчі зміни галузі».

За оцінками економіста департаменту технічного співробітництва ФАО (ООН) Андрія Ярмака, на сьогодні профіцит молока на українському ринку становить 1 мільйон тонн. Треба шукати нові місця збуту, аби мати змогу реалізовувати надлишки. Натомість сільгосппідприємства, де надої з корови нижчі, ніж 4 тисячі кілограмів, змушені будуть підвищити свою ефективність, або піти з ринку через збитки. Виживуть найсильніші й ті, де надої становлять понад 6 тисяч кілограмів на корову, переконаний економіст.

Адже за два роки прибутковість виробництва молока зменшилася на 46%. «2015-й був найгіршим роком для молочних підприємств — кумулятивний індекс був на 31% нижчим, ніж у 2014-му і на 36%, ніж 2013-го», — зауважив експерт.

— Нині сільгосппідприємства мають одну гривню збитку на літрі молока, продаючи його за шість гривень з копійками при реальній ціні сім з лишком, — додав голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун. На його думку, довго так виробники молока не протягнуть. Він переконаний, що в ситуацію має втрутитися уряд. Потрібно, аби аграрний фонд вийшов на ринок і забрав надлишки сировини, тим самим стимулюючи виробництво. За його оцінками, ціна порятунку галузі — 1,5 мільярда гривень.

Сподівається на підтримку уряду й  голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський. За його словами, профіцит молока явище сезонне, триватиме не далі, ніж до кінця літа. Саме на цей період виробники і переробники молока потребують підтримки. Адже торік підвищення цін на 25% на сировину у виробників і переробників та на 30 — у ритейлі не компенсувало втрат молочарів. Натомість заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов нагадав, що наступного року ймовірне повне скасування пільг. Відтак, ціни найближчі два роки ростимуть і надалі. А отже, падатиме попит. Компенсувати це можна лише знизивши ставки ПДВ на продукцію тваринництва. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua