" Корупціонерів «у законі» візьмуть на облік"

Олександр БІТТНЕР
28 сiчня 2012

ПРАВОПОРЯДОК. Схоже, незабаром в Україні з’явиться надзвичайно цікавий документ не документ, акт не акт, а такий собі список чи навіть корупційний кадастр. Виконуючи Указ Президента, Міністерство юстиції в четвер зареєструвало сформоване і затверджене ним самим Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення. Всі роботи, пов’язані з його програмним забезпеченням, мають бути завершені до 1 лютого, оскільки Реєстр являтиме собою електронну базу даних про корупціонерів.

Звичайно, не всіх, а лише тих, кого було офіційно притягнуто до кримінальної, адміністративної чи цивільно-правової відповідальності за таке правопорушення, оскільки підставою для внесення до цього «почесного» списку буде рішення суду, яке набрало законної сили, або наказ про дисциплінарне стягнення. Само собою, фіксуватимуться місце роботи і посада корупціонера, стаття Кримінального кодексу чи Кодексу про адміністративні порушення, за якою його притягали до відповідальності, «технологія» корупційного діяння, дата, номер судової справи, номер судового рішення і  найменування суду, що його виносив, або реквізити наказу про дисциплінарне стягнення. Для повноти картини в Реєстр також внесуть підстави і дату погашення судимості чи дисциплінарного стягнення.

Право вносити або вилучати дані з Реєстру матимуть лише Мін’юст та його територіальні підрозділи — головні управління юстиції в областях, АР Крим, містах Києві та Севастополі. Оскільки ці відомості підпадатимуть під дію Закону «Про захист персональних даних», надаватимуться вони виключно на запит державних органів і органів місцевого самоврядування для проведення перевірки претендентів на пов’язані з виконанням державних функцій посади. Або правоохоронним органам у разі необхідності отримання такої інформації в рамках кримінального чи адміністративного провадження. Можливо, зареєстровані досьє корупціонерів використовуватимуть для аналізу сфер державної політики та посад з найбільшими корупційними ризиками, але, зважаючи на правила користування Реєстром, результати таких досліджень навряд чи стануть доступними широкому загалу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua