"Корупцію на землі треба ліквідувати"

Роман КИРЕЙ
4 липня 2015

Проект дорожньої карти земельної реформи в Україні презентували в Черкасах доктор економічних наук, завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування, експерт ГО «Agro. ReformsUA» Андрій Мартин та координатор цієї громадської організації радник міністра аграрної політики та продовольства України Олег Проценко. Презентація відбулася на засіданні «круглого столу», організованого за підтримки Мінагрополітики України та неурядових громадських організацій.

— Земельна реформа має створювати стимули для багатоукладності сільського господарства, — наголосив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас. — Важливо, щоб усі корупційні схеми, зокрема щодо виділення земельних ділянок, було ліквідовано. Повинні зникнути такі явища, як необлікованість земельних ділянок, так звані понятійні угоди тощо. Маємо прагнути до того, щоб сільське господарство активно розвивалося, залучалися кредитні ресурси.

Як підкреслювали учасники «круглого столу», зокрема депутати обласної ради, керівники обласних структур, голови районних рад, сільські та селищні голови, сільгосптоваровиробники, фермери в межах реалізації земельної реформи має бути створено такі правила гри, за якими могли б працювати сільгоспвиробники, агрохолдинги та середні комплексні господарства, розвиваючи не лише рослинницьку галузь, а й тваринництво, що дуже важливо зокрема й для Черкащини. Свідоме затягування змін до відповідних земельних законів — основна перешкода для здійснення реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіальної реформи, вважає голова обласної ради Валентина Коваленко.

— Якби люди відчули, що на законодавчому рівні реагують на всі ті проблеми і пропозиції громад, фермерів, власників паїв та інших землекористувачів, бо їх найкраще знають, то вони розуміли б, що влада дбає про те, аби в Україні нарешті відбулася справжня реформа і справжня децентралізація.

Учасники засідання висловили сподівання, що дискусія щодо запропонованої дорожньої карти реформ сприятиме пошуку шляхів удосконалення чинного законодавства у цій галузі, а організатори якнайшвидше донесуть керівництву держави пропозиції, які врегулюють земельні відносини.

Серед проблем, які вони озвучили, — необхідність передачі прав місцевим громадам розпоряджатися землею, надання доступних кредитів для розвитку фермерських господарств, реєстрації сільгосппідприємств та сплати податків за місцем користування земельною ділянкою, повної паспортизації наділів, паритетність цін та ціноутворення, юридично-правової захищеності власників паїв, участі громад у придбанні вільних земельних площ, обмеження у праві оренди і володіння земельними площами. Слід, на думку селян, також заборонити купівлю землі іноземцями, надавати сільськогосподарські площі за обов’язковим рішенням депутатських комісій, що унеможливить корупцію.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua