"Кошти на посівну дадуть аграрні розписки"

Роман КИРЕЙ
11 березня 2016

Проблема нестачі обігових коштів у сільському господарстві нині дуже гостра. Бракує їх зокрема й для весняних польових робіт. Банківське кредитування не може задовольнити потреби аграріїв, а тому сільськогосподарські виробники вимушені шукати альтернативні шляхи залучення обігових коштів. Один із таких шляхів начальник управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка вбачає в аграрних розписках.

— Це дієва альтернатива банківському кредитуванню. Широке впровадження аграрних розписок може значно збільшити обсяг інвестицій в агросектор, а середні й малі виробники отримають доступ до фінансів», — каже він.

Один із найдосвідченіших аграріїв області Павло Почапський також акцентує увагу на постійній проблемі дефіциту коштів в аграрному секторі.

— Сільгоспвиробники завжди страждають від недофінансування, а тому не мають змоги своєчасно оновити матеріально-технічну базу, вчасно провести польові роботи або навіть зібрати з полів вирощений урожай. В Україні аграрії уже мають гіркий досвід роботи з кредитними ресурсами і тепер дуже обережно ставляться до нових механізмів залучення грошових ресурсів. Не виняток і аграрні розписки. Керівників потрібно переконувати в доцільності їх упровадження», — переконаний він.

Роз’яснювати селянам механізм упровадження аграрних розписок взялися працівники управління агропромислового розвитку. На семінарах і зустрічах із керівниками сільгосппідприємств розповідають про можливості нової форми кредитування.

Координатор проекту «Аграрні розписки в Україні» Ігор Дудка підкреслює, що аграрні розписки — це реальний інструмент, який дає змогу швидко збільшити фінансування сільського господарства. Стартувавши позаторік на Полтавщині за підтримки Світового банку та SECO, торік проект з аграрних розписок продовжив роботу у Вінницькій, Харківській та Черкаській областях. В ефективності нової форми кредитування вже мали змогу переконатися ТОВ «Сінгента» і СТОВ «АгроКо» з Черкащини. Останнє підприємство об’єднує в собі чотири господарства в Чорнобаївському районі. На 11 тисячах гектарів тут обробляють пшеницю, кукурудзу, сою, соняшник, рапс. Розпискою законтрактовано п’ять тисяч тонн кукурудзи врожаю 2016 року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua