"Котлети і сир ростуть на городі"

18 сiчня 2016

Як без тваринних продуктів готувати корисні і смачні страви? Чим замінити звичне молоко, м’ясо, випічку? Про це розповів веган (прихильник харчування виключно рослинною їжею) з Києва Рудольф Краєвський.

Рудольф запевняє, що після переходу на рослинну їжу забув про усі проблеми зі здоров’ям. До речі, чимало людей переходять на веганство саме для того, щоб позбутися невиліковних з точки зору офіційної медицини хвороб. За словами пана Краєвського, навчитися віртуозно готувати веганські страви під силу кожному. Знадобиться зовсім недорогий набір продуктів, блендер чи кухонний комбайн, трохи натхнення. І, звичайно, гарна компанія, яка спостерігатиме на зручному дивані для кухні чи сидітиме на кухонному кутку, на моїй кухні це куток Бора (Елегант), за вашою майстерністю і по-достоїнству оцінить смак кулінарних шедеврів.

Фалафель

Нут (турецький горох) замочити на ніч. Перемолоти разом з часником, цибулею, кропом, петрушкою, морквою, можна додати кінзу.

Приготувати приправу. Для цього на гарячу сковорідку висипати дві столові ложки солі. Коли сіль просмажиться, зменшити вогонь і по черзі додати по одній дрібці арахіс (цілий), коріандр горошком, кунжут, зіру (кумін). Коли охолоне, перетерти в млинку чи ступці. Використовувати як звичайну сіль.

Посолити цією сіллю фарш з нуту, сформувати кульки (якщо недостатньо схоплюється, можна додати трохи крохмалю). Обсмажити.

Подібним способом можна приготувати котлети із замоченої сочевиці.

Молоко

Склянку кунжуту подрібнюємо у кавомолці. У блендер наливаємо спочатку невелику кількість води і засипаємо мелений кунжут, збиваємо. Потім додаємо воду до 1.2-1.5 літра, кладемо 4-5 розмочених фініка (для тих, хто споживає мед, можна замінити столовою ложкою меду) і знову збиваємо. Суміш проціджуємо через марлю. Молоко готове. Зауважте, що від кількості води, яку ви додасте, залежить наскільки концентрованим буде молоко. Молоко виходить дуже смачним, з характерним кунжутним присмаком. Його можна просто пити, робити з ним кашу, крем для торта, додавати до какао тощо. За вмістом кальцію кунжут перевершує більшість продуктів, у тому числі сир.

Також молоко можна приготувати з несмаженого мигдалю, грецьких горіхів, маку, сої чи вівса.

Йогурт

До горіхового чи іншого рослинного «молока» додати йогуртову закваску. Коли приготується, за смаком додати фрукти, цукор тощо.

Майонез

Потримайте олію 2-3 години в морозилці, потім збийте її з лимонним соком, сіллю та спеціями.

Сир з кеш’ю

Замочити несмажені горіхи кеш’ю на ніч. Тоді додати сік лимона, сіль, можна прованські трави, оливкову олію. Збити у блендері, дадаючи трохи води.

Хумус

Такий паштет за поживністю не поступається тваринному. Горох нут замочити на ніч. Промити. Залити удвічі більшою кількістю води і зварити, щоб горошину можна було роздавити пальцями. Приблизно третина води в готовому нуті має залишитися. Додати до нього олію, ароматизовану сіль, лимонний сік і збити блендером.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua