"Козацький хрест упокоїть душу"

Катерина МАЦЕГОРА
23 березня 2016

Учора вранці в Києві відбулася церемонія поховання журналіста Георгія Гонгадзе. У закритій труні його багатостраждальне тіло перевезли зі столичного моргу до розташованої на Подолі церкви Миколи Набережного. Він спочиватиме під спеціально встановленим великим козацьким хрестом. Близькі родичі та друзі загиблого вшанували пам’ять Георгія, взявши участь у траурному богослужінні. Ця церемонія, на їхнє прохання, не передбачала жодних виступів політиків чи то світських осіб. У приміщенні церкви забороняли фото- й відеозйомку.

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000-го. У листопаді того самого року в одній із лісосмуг Київської області було виявлено тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати саме журналістові. У січні 2013 року Печерський районний суд Києва визнав винуватим у вбивстві Гонгадзе екс-генерала МВС Олексія Пукача і засудив його до довічного позбавлення волі. А в серпні 2005 року тодішній президент Віктор Ющенко присвоїв Георгієві Гонгадзе звання Героя України (посмертно).

За день до поховання, 21 березня 2016 року, Президент Петро Порошенко передав Золоту Зірку Героя України дружині вбитого — Мирославі Гонгадзе. Він відзначив величезний внесок Георгія в розбудову незалежної України, боротьбу за свободу слова та розвиток незалежних ЗМІ.

Слова Петра Порошенка передає департамент прес-служби Адміністрації Президента: «Звання Героя України у воюючій країні набуло своєї справжньої цінності, і протягом двох останніх років усього кілька десятків українців удостоєно честі носити його». А жінка загиблого резюмувала, що «¢ія завжди був готовий віддати життя за Україну, і якби він був нині живим, то перебував би на східних кордонах країни».

Мирославі Гонгадзе глава держави дякував за те, що вона не пориває зв’язків з Батьківщиною і, фактично, працює послом доброї волі, шляхом народної дипломатії зміцнює стратегічне партнерство між Україною та США, що особливо важливо для протидії російській агресії.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua