"Кожна п’ята тонна ячменю у світі буде українською"

19 жовтня 2011

АПК. Україна є потужним гравцем на світовому зерновому ринку, а зернові запаси вітчизняних аграріїв є невід’ємною складовою світової продовольчої безпеки. Цьогорічний врожай – рекордний і становить понад 53 млн. тонн зернових культур, що дозволило Україні зайняти перші місця по експорту багатьох культур. На думку Міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Присяжнюка, це остаточно закріпить за Україною лідируючі позиції на зовнішніх зернових ринках, повідомляє прес-служба Міністерства.

«Всі усвідомлюють, що зерновий сектор має особливе значення у світовій економіці. Він є не лише основою забезпечення потреб людей у продуктах харчування. Він істотно впливає на зайнятість населення та ефективність усього національного виробництва. І Україна вже зайняла значне місце на світовому зерновому ринку. Наша держава  – одна з лідируючих експортерів зерна у світі. Таким чином українські зернові запаси – складова світової продовольчої безпеки», - зазначив Міністр.

«У поточному році ми плануємо виробити понад 53 млн. тонн зернових культур. Це один з найвищих показників виробництва за всю історію нашої держави. При такому рівні виробництва очікувані обсяги експорту зернових культур складуть  близько  27 млн. тонн», –  повідомив Микола Присяжнюк.

Міністр зазначив, що цьогоріч кожна п’ята тонна ячменю,  кожна восьма тонна кукурудзи і кожна дванадцята тонна пшениці, які будуть продаватися в світі, будуть українського походження. Загалом, за обсягами експорту пшениці, як очікують, у поточному році Україна посідатиме 8-ме місце в світі, по кукурудзі ─ 3-є місце, по ячменеві – 1-е місце.

За словами керівника відомства, аграрна політика в Україні спрямована на те, щоб стабільно збільшувати обсяги валового виробництва зерна та його експорту на зовнішній ринок. «Від цього виграють всі – українські сільгоспвиробники, держава і зовнішні споживачі вітчизняного зерна. І у нас для цього є всі умови: земельний, природо-кліматичний, біологічний, генетичний та виробничий потенціал. І ще раз хочу наголосити на тому, що Україна однозначно виступає за розширення співпраці із міжнародними структурами ООН, світовими продовольчими організаціями, із зерноторговими компаніями, які працюють на світовому ринку зерна та зацікавлені у закупівлі зерна в Україні, щодо збільшення обсягів поставок на зовнішній ринок», –  підкреслив Микола Присяжнюк.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua