"«Краще, але дорожче» підходить не всім?"

Роман КИРЕЙ
23 березня 2012

ГЕМОДІАЛІЗ. Для 65 інвалідів Черкащини ця процедура життєво важлива.

Скандал навколо функціонування німецької приватної клініки «Фрезеніус», а точніше – її гемодіалізного центру в Черкасах набирає обертів. Майже півсотні пацієнтів «Фрезеніуса» вийшли з пікетами до облдержадміністрації. Вимога — продовження фінансування державою їхнього лікування в приватному центрі гемодіалізу.

— Ми, 65 інвалідів першої групи, залежні від апарату штучної нирки. А центр, де ми лікуємося, за тиждень припиняє своє існування, бо держава не розрахувалася за наше лікування. Нас змушують отримувати цю послугу в обласній лікарні. Проте якість гемодіалізу там жодного з нас не задовольняє, — розповіла пікетниця Галина Опалінська. — Я відчула різницю в якості лікування. В державній лікарні просто якось виживала, але лише перейшовши до «Фрезеніуса» півроку тому, почала повноцінне життя. Адже препарати й обслуговування тут кращі!

Пацієнти дивуються: хворі на хронічну ниркову недостатність зареєстровані, а сума, передбачена в держбюджеті, має перераховуватися на лікування усіх хворих. Водночас, за словами протестуючих, за тих, хто проходить гемодіаліз у «Фрезеніусі», держава жодної копійки не платить. Де ж гроші?

За поясненням звернувся до начальника головного управління охорони здоров’я і медицини катастроф облдержадміністрації Володимира Брожика.

— На обліку в області сьогодні майже 150 пацієнтів із хронічною нирковою недостатністю. Юридичних механізмів оплати послуг приватної медичної компанії на сьогодні в державі не існує. Ми готові надавати їм послуги з гемодіалізу. Але пацієнти хочуть лікуватися в приватній клініці. Можливо, там кращі умови, можливо, їх додому возять на таксі… І ліки, можливо, кращі. Але крім тих, хто потребує гемодіалізу, в нас ще є п’ять тисяч хворих на злоякісні пухлини, три тисячі пацієнтів потребують кардіологічної допомоги… Сьогодні ціна гемодіалізу в обласній лікарні обходиться державі у 800 гривень. Приватна компанія хоче за це 1395 гривень. Таких коштів ми заплатити не можемо, адже різниця на рік становитиме близько 10 мільйонів гривень.

Поки Володимир Брожик спілкувався з журналістами, пікетники на дві години перекрили рух бульваром Шевченка, не дочекавшись пояснень.

Це вже не перший скандал, пов’язаний із гемодіалізним центром німецької приватної клініки «Фрезеніус», з якою свого часу був укладений договір на обслуговування черкаських хворих. Близько року тому подібна ситуація вирішилася на користь якісного обслуговування в приватному центрі та відповідного державного фінансування. Тоді питання владнали за участі галузевого міністерства та облдержадміністрації. Як буде цього разу?

Як вважає екс-голова Черкаської облради Володимир Гресь, не було  необхідності позбавляти фінансування черкаський приватний медичний центр «Фрезеніус» і провокувати протести пацієнтів. Будучи головою Черкаської облради, він двічі перерізав стрічку на відкритті цього центру. Спочатку з одним головою облдержадміністрації, потім з іншим.

— Якщо бюджету цей центр не по кишені, то навіщо було його й відкривати, причому так помпезно? Тим часом це справді потрібний об’єкт, адже надає якісні послуги, які дають змогу фактично приреченим хворим повноцінно жити. І якщо ці послуги навіть і дорожчі, то держава, обласна влада має передусім дбати про інтереси громадян, бо від того, як надається послуга гемодіалізу, в буквальному розумінні цього слова залежить їхнє життя. Та, зрештою, не про такі вже значні суми в цьому випадку йдеться.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua