"Краще гір — тільки в гори разом"

Павло КУЩ
29 липня 2011

ПРОЕКТИ

Триває підготовка до міжнародної альпіністської експедиції в Гімалаї

Проект «Вугілля Донбасу на вершинах світу» виходить на міжнародний рівень. Адже відтепер уже під новою назвою «Вугілля Донбасу і Кузбасу на вершинах світу» готується перша українсько-російська експедиція до Гімалаїв. Спільна мандрівка в гори відбудеться за підтримки Донецької обласної державної адміністрації під девізом «Дві країни, дві вершини — єдина команда».

Альпіністи і гірники Донбасу та Кузбасу справді мають намір побувати відразу на двох маківках у Гімалаях — Пуморі (7 тис. 161 м) та Ама Даблам (6 тис. 812 м). Під час сходження на вершини учасники експедиції хочуть по можливості прокласти нові маршрути і дати їм назви. Само собою, дотримуючись традицій проекту, на підкорених горах донбасівці та кузбасівці залишать зразки вугілля зі своїх шахт, прапори країн і символіку регіонів. А своєрідною родзинкою мандрівки в гори стане ймовірне спілкування завдяки супутниковому зв’язку з російським космонавтом Сергієм Волковим — сином льотчика-космонавта СРСР, уродженця Горлівки Донецької області Олександра Волкова (він у цей час якраз ще перебуватиме на борту космічної орбітальної станції). До речі, батько та син Волкови побували в Донецьку, Горлівці та Єнакієвому в квітні з нагоди 90-річчя льотчика-космонавта, двічі Героя Радянського Союзу Георгія Берегового. А їхній старший зоряний побратим Олексій Леонов тоді зазначив: відвідини малої батьківщини є майже обов’язковим ритуалом перед далекою дорогою.

Дві вершини в Гімалаях підкорюватимуть вісім представників команди: двоє донбаських гірників — Віталій Кутній з Білозерського та Ігор Стороженко з Макіївки, двоє гірників з Кузбасу, а також альпіністи з Донецька та Москви. За словами керівника експедиції, майстра міжнародного класу Сергія Ковальова, закономірно, що цей проект об’єднує схожі регіони. «Донбас і Кузбас — немов брати-близнюки, — каже він. — У нас  багато спільного, приміром, наші донбаські спонсори мають бізнес-інтереси в Кузбасі. Та ми хочемо, аби нас об’єднувало ще щось, і дуже добре, якщо це буде альпінізм».

Варто нагадати, що в ході реалізації проекту «Вугілля Донбасу на вершинах світу», який стартував у 2007 році, його учасники побували на маківках багатьох гірських систем світу. Серед них Говерла, найвища точка Кавказу — Ельбрус, «дах» Альп — Монблан, гімалайський  8-тисячник Шиша-Пангма, найвища вершина світу — Еверест та… Пік шахтарів України. Таке ім’я донбасівці дали одній з підкорених колись безіменних гір у  Тянь-Шані. А  минулого року вони здійснили першосходження на найвищу точку Антарктиди — пік Вінсон, а також на названий ними пік Донбасу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua