"Металургів треба більше, ніж менеджерів"

Вадим ПРОЦИШИН
18 травня 2012

ОСВІТА. На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів було затверджено постанову «Про державне замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (післядипломна освіта) для державних потреб у 2012 році». На урядовому брифінгу міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник розповів про деякі аспекти цього документа.

За його словами, державне замовлення на підготовку за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» становитиме майже 79 тис. осіб  (зокрема 69 тис. 150 осіб за денною формою навчання), «бакалавр» — 127 тис. 200 осіб (за денною формою навчання майже 108 тис.),  «спеціаліст» — 74 тис. осіб (за денною формою навчання майже 57,5 тис.), «магістр» — 44,6 тис. осіб (за денною формою навчання понад 37 тис.).

Дмитро Табачник також повідомив, що порівняно з минулим роком істотно збільшується державне замовлення за такими напрямками підготовки: електроніка (майже 33%), енергетика та енергетичне машинобудування (41,5%), радіотехніка, радіоелектронні апарати і зв’язок (майже 25%), металургія та матеріалознавство (64%), машинобудування, металообробка і матеріалообробка (майже 28%), хімічні технології та інженерія (46%), авіаційна та ракетно-космічна техніка (43,5%), транспорт і транспортна інфраструктура (32%), інформатика та обчислювальна техніка (майже 40%), кібернетика (понад 30%).

Водночас порівняно з минулим роком зменшується державне замовлення за такими галузями знань, як економіка та підприємництво, менеджмент, міжнародні відносини, юриспруденція, гуманітарні науки. За словами міністра, таке рішення було прийнято у зв’язку з тим, що нині ринок праці перенасичений фахівцями з вищезгаданих галузевих напрямів. «Готуючи постанову про державне замовлення, ми та всі державні обладміністрації передали Мінекономрозвитку інформацію про сучасний стан реєстрації в центрах зайнятості. На жаль, серед тих, хто з вищою освітою реєструється, шукаючи роботу, більшість фахівців із тих напрямів, які ми скорочуємо», — зазначив Дмитро Табачник.

При цьому він підкреслив, що уряд третій рік поспіль продовжує послідовну політику збільшення державного замовлення на фахівців, які затребувані в пріоритетних галузях економіки.

Також Дмитро Табачник наголосив на тому, що цього року уряд збільшує державні інвестиції в освіту. Так, на підготовку робітничих кадрів обсяг фінансування державного замовлення збільшено на 15% порівняно з минулим роком, на підготовку фахівців за рівнем бакалавра та магістра коштів виділено на 10% більше, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів, а також там, де особливе місце займає аспірантура, докторантура та інтернатура, — на 15,5%. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua