"Крига порти не зупинила"

Вадим ПРОЦИШИН
18 лютого 2012

СИТУАЦІЯ. Попри складні погодні умови, зокрема часткове замерзання Чорного та Азовського морів, усі українські морські порти працюють. Як повідомив на брифінгу в рамках прямої телефонної лінії уряду заступник міністра інфраструктури — керівник апарату Володимир Корнієнко, найкраща ситуація у портах Криму. Вони практично чисті, й судна можуть безперешкодно в них заходити. 

Непогана ситуація і в групі одеських портів, а ось на Миколаївщині — складніша. Судна в портах області проводять і виводять за допомогою буксирів криголамного типу. Найгірше із судноплавством — у Керченській протоці. За словами Володимира Корнієнка, прохід через протоку довелося пробивати майже чотири дні. Нині ж там постійно чергують український криголам «Капітан Білоусов» з буксиром криголамного типу, а також три російські криголами. Вони проводять судна через протоку, а також допомагають кораблям, що потрапили у крижану пастку.

Український криголам визволив з  «льодового полону» не одне судно. Фото Мінінфраструктури 

За інформацією Укрморрічінспекції, вчора «Капітан Білоусов» вирушив до Керченського порту для поповнення запасів пального та питної води. Після цього криголам повернеться в Азовське море та надасть допомогу судну, в якого закінчується пальне. Потім він розпочне проводку каравану в складі двох суден — морського та судна типу «річка-море», які чекають біля входу у Керченську протоку. Загалом у південній частині Азовського моря біля входу до Керченської протоки перебуває шість суден.

Володимир Корнієнко зазначив, що ситуація із судноплавством на морі складна, але контрольована: «Наше головне завдання, аби жоден порт не зупинив роботу». Він також розповів про ситуацію на річці Дунай: там судноплавство повністю зупинено. Проте, за словами посадовця, у гирлі Дунаю перебуває буксир криголамного типу, і в разі потреби за порівняно короткий термін можна організувати підйом суден до Ізмаїла.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua