"Крок до знищення корупції?"

Вікторія КОВАЛЬОВА
31 жовтня 2015

За перший тиждень після відкриття реєстру власників земельних ділянок (з 6 до 12 жовтня) до Державного земельного кадастру надійшли запити щодо відкриття інформації про власників 80 700 земельних ділянок. У середньому система опрацьовувала 11,5 тисячі запитів на день. Про це повідомляє  прес-служба Держгеокадастру.

Найбільше громадяни цікавилися власниками ділянок у Київській області — щодо них надійшло 22 582 запити, або 28%. На другому місці — Дніпропетровська (запити щодо 4695 ділянок) та Львівська (4607 ділянок) області. Обов’язкова умова отримання доступу до інформації — електронна ідентифікація заявника (фізичної або юридичної особи) з використанням електронного цифрового підпису або альтернативної схеми ідентифікації BankID (ідентифікація через банківську картку). Нею скористалися для ідентифікації за перший тиждень понад 90% осіб.

Електронна послуга доступна через публічну кадастрову карту map.land.gov.ua. Інформаційна система автоматично опрацьовує запит і надає відомості про права власності на землю та дату їх набуття. Водночас власник земельної ділянки отримує інформацію про осіб, які цікавилися його майном.

Відкриття реєстру має посилити контроль громадянського суспільства за використанням та обігом земель в Україні й підвищить прозорість у сфері земельних відносин. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua