"Кругом хороша чорнобрива Золотоноша"

Роман КИРЕЙ
3 вересня 2015

Золотоніська чорнобривочка — наче квіточка. Фото з сайту provce.ck.ua

Наприкінці літа та на  початку вересня в Золотоноші особливо яскраво квітнуть чорнобривці. Та й хіба тільки вони! На вулицях міста різнобарв’ям милують око доглянуті клумби, ніби золотонісці тільки й займаються вирощуванням квітів. У цей сонячний час тут уже традиційно відбувається Всеукраїнський фестиваль чорнобривців. Як кажуть місцеві ентузіасти, він такий один у цілому світі.

Можливо, це й так. А  що іншого такого затишного міста, як Золотоноша, ніде немає, то це справді. У цьому переконалися й гості з Київщини, Івано-Франківщини, Закарпаття та інших областей, які приїжджали сюди на фестиваль.

Як розповів міський голова Віталій Войцехівський, свого часу золотонісці обрали чорнобривці як символ фестивалю не випадково, адже вважають їх справжніми українськими квітами. Чи не кожна господиня тепер вважає обов’язком насіяти їх у дворі й біля нього. Кажуть, чорнобривці допомагають привертати та зміцнювати любов.

І справді, квіти прекрасні, особливо у віночках чорнобривих дівчат і в руках не менш гарних парубків, які всі тут наче на підбір.

Фестиваль, до програми якого входив цілий комплекс мистецьких заходів, покликав не тільки молодь, а й старше покоління. Одне слово, Золотоноша, яка, як відомо, кругом хороша, розквітла ще більше від талановитих людей, щирих усмішок, музики, пісень, поетичного слова. А вміють майстровиті люди міста і району, який підтримав фестиваль чорнобривців, багато. Найперше — працювати так, що слава йде по всьому світу. Продукцію своїх підприємств вони виставили на загальний огляд на міському стадіоні та в парку імені Шевченка.  Приміром, ріпакову олію випускає виробничий комплекс ТОВ «Красногірське», що під Золотоношею в селі Антипівка. Підприємство, де встановлено найсучасніше обладнання, забезпечує якість продукції за  європейськими стандартами.

Розпочався фестиваль парадом вишиванок і урочистим відкриттям після реконструкції центральної площі міста, яка отримала назву Героїв Майдану. Золотонісці висловлювали щиру вдячність колективам підприємств, які подарували місту нове обличчя у вигляді оновленої європейської площі. Уміють золотонісці й креативно відпочивати. І хореографічну сценку утнути, й кошик сплести, й квіткову композицію створити, і вишиванку вигаптувати, і вірш скласти такий, що аж за душу бере, й картину намалювати просто на асфальті…  

Учителька початкових класів Золотоніської школи №5 Надія Овчаренко, приміром,  створила власними руками композицію у вигляді Державного герба. Журі визнало цю роботу найкращою. Майстриня розповіла, що, готуючись до фестивалю, дбайливо підбирала квіти для композиції, серед яких чорнобривці, соняхи, збирала влітку колоски. Складати композицію допомагали учні, а ще її семирічна внучка Софійка.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua