"Куй троянду, доки розквітне!"

Павло КУЩ
9 жовтня 2012

КУЗНЯ

У Донецьку відбувся міжнародний фестиваль ковальської майстерності

Зображення молотка на гербі Донецька може будь-кого переконати, що йдеться про місто не тільки металургів і шахтарів, а й ковалів. Ще одне підтвердження цьому можна відшукати і на гербі Донецької області — унікальна пальма, яку колись викував зі звичайної залізничної рейки коваль місцевого заводу Олексій Мерцалов. Отож закономірно, що обласний центр свого часу вийшов з ініціативою щодо проведення міжнародного фестивалю ковальської майстерності, який цієї осені відбувся тут вже чотирнадцятий раз.

Такого іграшкового друга хочеться мати і вдома. Фото Олега ТОЛСТОВА

Своєрідною прелюдією до традиційного заходу став форум Кільця європейських міст-ковалів, який уперше відбувся за межами Євросоюзу. Його делегати — представники кількох країн світу – не тільки обговорили в Донецьку подальші перспективи розвитку ковальської майстерності, а ближче ознайомилися зі зразками творчості місцевих майстрів молота та горна. Приміром, у Парку кованих фігур, що вважається однією з родзинок шахтарської столиці, гості оглянули новий колоритний експонат — Птаха-Банкіра. Презент від одного з українських банків має секрет: якщо вкинути монету в щілину і потерти дзьоб, успіх у грошових справах не забариться. Зрозуміло, охочих перевірити цю фішку — хоч відбавляй.

"Тато, мама, я - ковальська сім'я".  Фото Олега ТОЛСТОВА

Не менший попит серед присутніх мали і різноманітні барвисті квіти від учасників фестивалю. До майстерно зробленої спільними зусиллями композиції «Європейський букет» увійшли металеві троянди, ромашки, лілії, хризантеми, соняшники. А ще однією спільною роботою стала композиція «Коваль»: основу виготовляли донецькі майстри, а над мініатюрами, що кріпляться на каркасі, попрацювали ковалі із різних країн світу.

Що й казати, місцевий люд, який зійшовся на передзвін молотків, аж ніяк не нудьгував, адже учасники фестивалю вправлялися у підковуванні коней, змагалися у конкурсах ковальського костюма, ковальської кухні та музичного дійства «Рок-кузня». А чого варте спортивне шоу за участі найсильнішої на планеті представниці прекрасної статі Ніни Гері, яка пронесла снаряд у вигляді коромисла вагою 300 кілограмів!.. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua