"Куленепробивна шкіра: міф чи реальність? "

4 квiтня 2012

ФАНТАСТИКА. У цій лабораторії медичних аналізів в Нідерландах дослідники намагаються провести тестування нової синтетичної шкіри на предмет опірності.

У зразок випускають кулю 22-го калібру. Тест пройшов успішно: штучна шкіра, виготовлена з павучиного шовку та клітин шкірної тканини людини, залишилася неушкодженою.

Автор ідеї – Джаліла Ессаїді. Ця молода голландка отримала європейський грант на розвиток свого проекту, що об’єднує мистецтво і генетику.

Павучиний шовк давно добре знаний своїми надзвичайними властивостями. Крім еластичності, він наділений ще й винятковою опірністю.

На реалізацію проекту пішло вісім місяців. Штучну нитку павучиного шовку виготовляють у США та Південній Кореї. Штучну шкіру створили в одній німецькій лабораторії. Нідерландець Абдельвахед ель Ґальбзурі пояснює, як він виготовив шіру, що пройшла тестування кулями.

Втім, біотехнології завжди повязані з етичними питаннями. Джаліла Ессаїді запитує себе: «Якби людська шкіра була здатною виробляти такий шовк, чи стала б вона куленепробивною?» Вона прагне дослідити соціальні, політичні і культурні питання, що випливають із доступу до нових біотехнологій.

Абдельвахеб ель Ґальбзурі задоволений результатами. Клітини шкіри гарно реагують на присутність павучиного шовку: жодного неприйняття, а це відкриває шлях до медичного застовування його відкриття, а саме – для пересадки шкіри та відновлення ушкоджених сухожиль і зв’язок. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua