"«Кумасі» примножують фольклор"

Олег ЧЕБАН
18 червня 2015

Шанувальників народної пісні зібрало обласне свято фольклору імені Гната Танцюри, яке відбулося у селі Зятківці Гайсинського району на Вінниччині. Його ім’я добре відоме не лише в нашій країні, а й за її межами. Від краян він записав 5 тисяч пісень, 928 казок, легенд, переказів, 1536 прислів’їв, 615 загадок, 800 весільних пісень, 200 записів дитячого фольклору та є автором великої і цінної фольклористично-етнографічної праці «Весілля в селі Зятківцях».

Обласне свято має понад 30-річну історію (раз на 5 років у Вінниці проводять Всеукраїнський фестиваль-конкурс автентичних колективів на приз Гната Танцюри) і спрямоване на збереження та розвиток багатовікової пісенної спадщини українського народу та звернення до традицій рідного краю. Цього року в ньому взяли участь 33 фольклорних колективи та 5 окремих виконавців українських народних пісень. Учасники поклали квіти до стели Г.Танцюри (виповнилося 114 років від дня його народження) та Явдохи Зуїхи, зі слів якої він записав багато фольклорних творів. Затим зично і мелодійно полинула пісня в рамках концертної програми «Пісенні джерела Поділля».

Провідна тема фестивалю «Українська сорочка — оберіг роду», тож відбулося представлення старовинної чоловічої, жіночої та дитячої сорочок. Цікаво було і в світлицях, які облаштували територіальні громади району, а в містечку майстрів проводилися майстер-класи з різних видів народного мистецтва.

Перехідний приз імені Гната Танцюри здобув народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Кумасі» з села Чагів Оратівського району, а приз глядацьких симпатій отримав народний аматорський фольклорний гурт «Подільські музики» Вінницького районного будинку культури.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua