"Купатись треба там, де безпечно"

Іван ШЕВЧУК
21 липня 2012

ОБАЧНІСТЬ. Після нещодавніх злив одеські епідеміологи радять утриматися від походу до моря.

Аби уникнути зайвих отруєнь та захворювань після великої зливи, районні СЕС Одеси винесли постанову про тимчасову заборону морського водокористування на всіх пляжах міста: «Ланжерон», «Відрада», «Дельфін», «Аркадія», «Курортний», «Золотий берег». Ця заборона залишається актуальною і досі. Вона може бути знята лише після того, як епідеміологи отримають хороші результати на бактеріологічні та хімічні показники.

Нічого надприродного у такій забороні немає: її виносять практично щоразу після інтенсивних опадів, які змивають у море всілякий непотріб і роблять його потенційно небезпечним. Міська СЕС особливо наголошує, що про закриття одеських міських пляжів у цьому випадку не йдеться: відпочивальники можуть користуватися усіма видами послуг, що надаються на їхній території. От тільки лізти у море СЕС наразі не радить.

Закритим, причому вже кілька років, є лише пляж «Чорноморка» — через незадовільний санітарно-технічний стан. Загалом же у місті від початку липня спостерігають традиційний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції. Зокрема, почастішали випадки захворювань після відвідин барів, кафе та інших об’єктів ресторанного господарства. Спалахів та групових захворювань не зареєстровано. Не зафіксовано також випадків захворювання на холеру.

Небезпека тим часом може чатувати на відпочивальників і за цілком чистої морської води. Цього року в Одесі на воді загинуло вже семеро людей. Прокуратура Одеської області зазначає, що три такі випадки сталися на територіях, що не мають відповідним чином оформленого паспорта пляжу. Таке порушення прокуратура зафіксувала на пляжах «Курортний», «Аркадія» та «Дельфін». Шансів вижити при халепі на морі додають 16 сезонних рятувальних постів на комунальних ділянках пляжу, де чергує 51 рятувальник, який має у своєму розпорядженні 45 одиниць спецтехніки. Однак виведену одеситами істину про те, чиїх рук справою має бути порятунок потопаючих, ніхто не відміняв. Звичайна обачність при поводженні з водою — і тією, яку п’єш, і тією, у яку занурюєшся, — зводить до мінімуму потребу у послугах рятувальників та лікарів.

Тим часом на пляжах «Аркадія», «Відрада», «Чайка» та «Рив’єра» прокурорська перевірка виявила неприємність іншого штибу. Вона несмертельна, але, безперечно, порушує права громадян. Було з’ясовано, що підприємці, які орендують території згаданих піщаних пляжів, всупереч нормативним актам обмежують безоплатний доступ громадян до них.

Прокуратура вимагає усунути виявлені порушення та притягти до відповідальності посадовців міськвиконкому, котрі їх прогавили.

Прокурори зауважують, що спроби встановити будь-які обмеження щодо входу на пляж, стягнення за це плати є підставою для дострокового розірвання договору оренди берегозахисних споруд. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua