ДОСЛІДЖЕННЯ. Купівельна спроможність зарплат українців не є достатньо високою. 

Про це сказала завідувач відділу економіки праці Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, доктор економічних наук Лариса Лісогор в коментарі для УКРІНФОРМу.

«Унаслідок відсутності значних структурних змін в економіці та збереження архаїчної структури зайнятості Україна залишається вразливою до впливу інфляції. Це пояснюється тим, що купівельна спроможність заробітної плати недостатньо висока», – переконана експерт.

Для підтвердження своїх слів вона порівняла заробітні плати у сусідніх із нами країнах. «Середня зарплата українців, якщо оцінювати її в доларах за паритетом купівельної спроможності, у порівняння із зарплатою чехів чи угорців становила відповідно 34,6% та 40%», – повідомила завідувач відділу Інституту демографії та соціальних досліджень.

На її думку, кваліфіковану робочу силу може забезпечити лише відповідний рівень оплати праці. «Щоб мати в Україні кваліфіковану робочу силу, необхідно забезпечувати насамперед високий рівень оплати для професіоналів. Йдеться про забезпечення зв'язку між заробітною платою і рівнем кваліфікації та про достатньо вагому і серйозну диференціацію в залежності від професійно-кваліфікаційних ознак», – зазначила науковець, додавши, що особливу роль держава має відігравати у сприянні розвитку малого та середнього бізнесу, самозайнятості та в політиці підвищення заробітної плати.