"Курців оштрафували на 44 тисячі гривень"

Катерина МАЦЕГОРА
12 березня 2013

УРЯДОВИЙ БРИФІНГ. У стінах Кабінету Міністрів голова Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов порушив тему контролю за  антитютюновим законодавством. Йдеться про введення у вересні минулого року заборони на рекламу і стимулювання продажу тютюнових виробів та набуття чинності Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення».

У цьому контексті посадовець зазначив: «Після набуття чинності  16 грудня 2012 року закону щодо заборони куріння в барах і ресторанах спектр нашого контролю значно розширився: до системи Держспоживінспекції почали надходити скарги про недотримання або порушення антитютюнового законодавства». А окремо наголосив, що контроль за дотриманням цих вимог його інспекція визначила як тематичне завдання для всіх територіальних органів на 2013 рік. Тож із початку року проведено 110 перевірок і в 32 встановлено факти куріння в закладах або факти наявності попільничок. За словами Сергія Орєхова, загальна сума штрафів — 44 тисячі гривень.

Також згідно із планом спільних дій МВС, Держспоживінспекції та Державної податкової служби проведено заходи, спрямовані на запобігання споживанню дітьми алкогольних напоїв та курінню. Сергій Орєхов наголосив, що це сприяло зниженню споживання неповнолітніми тютюнових виробів і алкоголю на 17% по всій Україні.

Говорив він і про проведення Держспоживінспекцією в 2012 році перевірок за зверненнями українців: «В 2012 році спільних звернень громадян було 92 тисячі. Це свідчить, що люди вже знають свої права і обов’язки і просто так не проходять повз проблеми, які стосуються не тільки цієї людини, а всього суспільства».

До речі, найбільше скаржилися українці на житлово-комунальне господарство, на другому місці за кількістю скарг — непродовольча група товарів, а на третьому — продовольча. Заяви, як запевнив Сергій Орєхов, розглянуто всі до єдиної, і 84% з них вже вирішено на користь споживача (йдеться про повернення грошей, товару чи його заміну). 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua